Végleg elutasították a kisebbségi érettségizők panaszát

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) március 9-ei döntése alapján lezárult az a per, amelyik azt vizsgálta, hogy diszkriminálja-e a romániai magyar diákokat a romániai érettségi rendszer, mivel ők eggyel több tantárgyból kell vizsgázzanak, mint a román anyanyelvű diákok. 

Az ügyben tavaly októberben negatív határozatot hoztak, a hét bíró közül öten elutasították a panaszt, ketten – a romániai és a magyarországi bírák – látták a problémát megalapozottnak. 

„Az EJEB eljárási rendje szerint az elsõ fokon született határozat ellen nem lehet fellebbezni, ellenben bizonyos esetben lehet kérni, hogy azt a Nagykamara vizsgálja felül. Azonban ahhoz, hogy ez megtörténjen, elõbb egy bírói tanács el kell döntse, hogy ez a kérés megalapozott-e, látnak-e arra utaló jelt/jeleket, hogy a döntés valamiért problémás” – írja Árus Zsolt, a perbe beszálló gyergyószentmiklósi jogvédő, a Székely Figyelő Alapítvány vezetője.

Szerinte ugyanis a döntés „egy súlyos tárgyi tévedésen” alapul, ugyanis “ellentétben a román kormány által szolgáltatott statisztikai adatokkal, a Bíróság azzal is érvelt az elutasítás mellett, hogy 2013 és 2018 között a román és magyar fiatalok egyenlõ arányban tettek sikeres érettségi vizsgát”. Mindeközben „a statisztikai adatok szerint a magyar fiatalok közt a sikertelenül érettségizõk aránya 2-3-szor nagyobb mint a románok között”. 

Így az eljárás véget ért, „közvetkezésképpen az érettségi témájában lezárult egy újabb fejezet”, fogalmazott Árus, aki szerint a probléma ettől függetlenül fennáll, és „nincs más lehetõség, mint tovább menni s keresni a megoldást”.