Véget értek az ellenőrzések, ez a helyzet a Hargita megyei szociális otthonokban

A székelyudvarhelyi református öregotthon. fotó: Tóth Hunor

Hargita megyében nem zártak be és nem vonták vissza az egészségügyi engedélyét egyetlen idős, gyermek, illetve fogyatékkal élők számára létesített otthonnak sem – tájékoztat közleményében a Hargita megyei prefektusi hivatal. 

A voluntari-i idősotthonokban történtek után Marcel Ciolacu miniszterelnök ellenőrzéseket rendelt el országszerte minden olyan állami vagy magán bentlakásos otthonban, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékossággal élőket gondoznak. A vizsgálatokat július 10. és 14. között végezték el Hargita megyében, pontosan 77 intézményben (22 magán- és 55 állami tulajdonban lévő), amelyekben összesen 1.123 személy él, és 790 alkalmazott gondoskodik róluk.

Az ellenőrzésekben a Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS), Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM), Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA), a Rendőrfelügyelőség (IPJ), „Oltul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) és a Fogyasztóvédelmi Hivatal összesen 112 alkalmazottja vett részt.

Az ellenőrzött intézmények közül 55 szociális központ foglalkozik gyerekekkel (491 fő), 9 idősekkel (430 fő), 9 fogyatékossággal élőkkel (188 fő) és 4 olyan személyekkel, akik nem tartoznak az előbb felsorolt csoportokba (14 fő) – írják. 

A közleményben listába szedték azokat a feltételeket, amiket az ellenőrző szervek nem találtak rendben. Többször említik például az élelmiszerek helytelen tárolását, címkézését, lejárt szavatosságú, “beazonosíthatatlan” élelmiszereket találtak a hűtőszekrényekben, raktárakban. Az ún. catering cégektől származó élelmiszerek esetében hiányoztak az ételminták, vagy a helytelen módon a beszállító cégnél tárolták azokat. A hűtőszekrények nem működtek a megfelelő hőmérsékleten, egyesekben nem is volt hőmérő, és nem is tisztították rendesen. Az allergén tartalmú élelmiszerek nem voltak feltüntetve, ahogy a készételek elkészítésének dátuma sem. A különböző típusú élelmiszereket vegyesen tárolták.

Az észrevételek között számos adminisztratív hiba mellett higiéniai problémákat jegyeztek fel: penészes, beázott falakat, ételmaradékokat a lefolyókban, a nem megfelelő fertőtlenítést, a fertőtlenítőszerek elégtelen mennyiségét és minőségét. Néhol nem tudtak szerződéseket felmutatni, amit a különböző típusú hulladékok elszállításáért felelős cégekkel kellett volna megkötni, vagy az alkalmazottak általános orvosi vizsgájáról hiányoztak az iratok, a fogyatékkal élőket gondozók esetében nem végezték el a pszichológiai vizsgát. Máshol a folyóvíz nem volt laboratóriumban kielemeztetve. A hulladékot fedél nélküli szemetesekben tárolták.

A fűtőtestek rozsdásak, a tusolófülke fekete foltokkal „tarkított’, nincs csúszásgátló benne és nincs zuhanyfüggöny sem egyes helyeken, ahogy a mosdókból a vécétető és illatosító, valamint a falakról a csempe is hiányzott. Bizonyos szobákban nem voltak világítótestek. Olyan is előfordult, hogy növényi zsiradékot használtak az élelmiszerek elkészítésénél, holott az engedélyezett receptúra világosan kimondja, hogy tejföl jár bele, az élelmiszerek mérésére szolgáló mérlegek nem voltak engedélyeztetve. Nincs rovarvédő háló az élelmiszereknél, ahogy bizonyos otthonokban nincs rovar- és patkányirtás sem.

A rendőrség és a katasztrófavédelem az evakuálási tervek hiányát említi többször is, illetve, ahol van terv, ott alkalmatlan, vagy nincs engedélyeztetve, állítják. Ugyanígy a betörésjelző rendszerek hiányát vagy azok alkalmatlanságát is kifogásolták, egyes helyeken nem voltak megelégedve a tűzvédelmi intézkedésekkel, a karbantartással, nem voltak meg a kellő engedélyek, a tűzoltó berendezések elavultak voltak. Hiányoztak a robbanásra, tűz- vagy egyéb veszélyre figyelmeztető táblák. 

71 szabálysértésért több mint 350 ezer lej büntetés jár

Külön kiemelik, hogy 12 központban 466 kilogramm sertés- és marhahúst, kolbászt, szalonnát, májat, fagyasztott, elkészített vagy félkész élelmiszert azonosítottak, amelyek szavatossági ideje lejárt, a termelők által megadottól eltérő hőmérsékleten, azonosító elemek nélkül, egyes termékeket pedig műanyag zacskóban tároltak. Érzékeszervekkel érzékelhető elváltozásokat tapasztaltak 150 kg hústerméken. Volt, ahol mutattak be származási dokumentumot, de nem lehetett megállapítani, hogy az azonosított termékek megegyeznek-e a bemutatott papíron felsorolt termékekkel. Az ilyen eseteket – ahol, nem felelt meg minden az érvényességi és tárolási feltételeknek – 10. 000 lejes pénzbírsággal büntették és elrendelték a termékek megsemmisítését, áll a közleményben.

Az ellenőrzések során a bírságok mellett figyelmeztetéseket osztottak ki, illetve határidőket adtak a feltárt problémák orvoslására, valamint az elrendelt intézkedések végrehajtásának felülvizsgálatára. 71 szabálysértést jegyeztek, ezekre a kiszabott bírságok összértéke 350,6 ezer lej. 

Nem vonták vissza az egészségügyi engedélyét egyetlen intézménynek sem, és nem is zártak be semmit, nem kellett senkit kimenekíteni. Az ellenőrzések során az intézmények együttműködtek, de 4 központban olyan szintű problémák voltak az élelmiszer blokkokban, hogy ideiglenesen a kijavításukig felfüggesztették azok működését.

A négy intézmény közül kettő magán, az egyik a gyergyószárhegyi családi ház típusú elhelyező központ volt, ahol 20 személy él, a másik a kászonaltízi bentlakásos központ gyerekeknek, itt 19-en laknak. A közintézmények közül problémákat találtak a csíkszeredai Szent István Otthon multifunkcionális központnál, ami a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozik, illetve a Hargita megyei kerületi szociális és gyermekvédelmi igazgatóság egyik, szintén csíkszeredai otthonában.