Védőoltás: a falvak és a fiatalok következnek

Kedden sajtótájékoztatót tartott Klaus Iohannis a miniszterelnökkel, a kormány tagjaival és járványügyi szakemberekkel a koronavírussal és az oltáskampánnyal kapcsolatban.

Románia a hetedik Európában,

és a 19-ik a világon a mindkét dózissal beoltottak arányát tekintve, osztotta meg Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Iohannis szerint az oltáskampány megvalósította rövid távú célját, azt, hogy csökkenjen az új fertőzések és a halálesetek száma. Ez szerinte hamis biztonságérzetet kelthet az emberekben, ugyanis még nincs minden rendben, ezért feltétlenül szükség van a lakosság jelentős hányadának immunizálására.

„Amíg a lakosság jelentős része nem kapja meg a védőoltást, addig a világjárványnak nem lehet vége, és a be nem oltottak esetében továbbra is nagy a kockázata annak, hogy a betegség súlyos formáját kapják el“ – mutatott rá az államfő.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke hozzátette, a vírus indiai változatát eddig több mint 35 személynél mutatták ki országszerte. Elmondta, ez a mutáció valamivel fertőzőképesebb, és esetében a forgalomban lévő vakcinák hatékonysága is valamelyest alacsonyabb.

Meglátása szerint éppen azért kell felgyorsítani az oltási kampányt, hogy korlátozzák a vírus terjedését a közösségben, Iohannis szerint ez lenne az oltáskampány középtávú célja. Ezt, azaz

„a kollektív átoltottság küszöböt” augusztusban érhetjük el

a hatóságok becslése szerint, amikor már a lakosság 50%-a vagy beoltotta magát, vagy átesett a SARS-CoV-2-vel való fertőzésen. Az átoltottsági célkitűzéseket illetően Gheorghiţă emlékeztetett, hogy május végéig 5 millió, júliusban 6 millió és augusztusban 7 millió kellene hogy legyen az immunizált személyek száma.

Az államelnök a polgármestereket és helyi hatóságokat kérte fel, hogy politikai hovatartozástól függetlenül vegyenek részt az oltáskampányban. Eddig főleg a városokon értek el sikereket az oltás terén, emiatt fokozottabb aktivitásra van szükség a falvakban, ahol az embereknek sokszor nehéz eljutniuk valamely oltópontba. Itt akár „ajtóról ajtóra lehetne menni”, és tájékoztatni az embereket, illetve a a mobil központoknak van szerepük abban, hogy a vidéken is felgyorsuljon az immunizálás ritmusa, sorolta.

Nemcsak a falvakat, a fiatalokat is megcélozták:

a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) a Speciális Távközlési Szolgálattal (STS) közösen elkezdett dolgozni az oltási platform optimalizálásán, hogy a 12 és 15 év közötti kiskorúakat is elő lehessen majd jegyeztetni oltásra a szülők felhasználói fiókján keresztül, mihelyt az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi eme korosztály immunizálását a Pfizer vakcinájával, tájékoztatott Gheorhiță.

Valeriu Gheorghiţă szerint a hét végéig, de legkésőbb a jövő hét elejéig azt is megoldják, hogy a platformon elő lehessen jegyeztetni a Johnson&Johnson által előállított termékkel való immunizálásra is, tekintve, hogy ebből az oltóanyagból csak egy adag beadása szükséges, a platform jelenlegi beállításai szerint pedig a második adagot is elő kell jegyezni.

Bejelentette azt is, hogy további oltóközpontokat nyitnak a határátkelőknél – például Nagylakon vagy Borsnál – és a repülőtereken is, hogy lehetőséget nyújtsanak a hazatérő külhoni román állampolgároknak az oltás felvételére.

Hírösszefoglaló az Agerpres hírügynökség információ alapján.
Kiemelt kép forrása: a román kormány Facebook-oldala