Vásárra visszük a bőrünk?

A képek nem a megszólaltatott személyeket ábrázolják.
fotó: Pál Edit Éva

– A palánták miatt jönnek – magyarázza Koszta Ignác, a piac egyik arca, hogy szokatlanul sokan vannak a hetek óta kihalt vásártéren. Azt mondja, keddről keddre nő a vásárlók száma, ma pedig meglepetten tapasztaltam, hogy már se gumikesztyű, se maszk nincs az árusok többségén.

Eső volt, most kell kiültetni a palántákat, mert jövő hétre elnyúlnak, elnőnek – mondja a szörpöket áruló férfi.

Maszk, az nincs, viszont viszonteladó igen

Tovább haladva csábító eperillat vezet az orrunknál fogva, mint Zümit a sajt szaga A csipetcsapat című rajzfilmben.

Az eper még nem terem nálunk, tehát viszonteladók már vannak a piacon. Néhány hete még csak egy pár termelő kukucskált a papsaláta, házi tojás és a csihánykupacok között. Akkor még nem engedték a viszonteladóknak, hogy kijöjjenek. Vasárnapokon pedig egy galamb felügyelte a teret.

Grecia, írja az eper alatt a 16-17 lejes árcímkén. Veszik, mint a cukrot. Tétovázom, hogy merjek-e venni, s ha igen, akkor önző módra én válogassam inkább, vagy hagyjam az árusra. Rábízom a pakolást, egy kéz matasson csak a lédús gyümölcsben, de mikor fizetek, ráeszmélek, hogy mindegy is, ki válogat, mert ugyanazzal a kézzel, kesztyű nélkül veszi át a pénzt.

A kecskecsöcsű román paradicsom is erősen kelendő, 15 lejért jár kilója, dicsérik a vásárlók, hogy milyen finom. Van még hagyma, retek, s a palánták, persze. 1-2 lejes áron kapni a közönséges zöldségpalántákat, s 9-ért vannak fűszernövény-tövek.

A magos Lajos bácsi is itt van az asztalkájával. Pont olyan a piac, mint egy átlagos tavaszi kedden esős időben, csak most

a vásártér első felében tolonganak az emberek,

hátul alig vannak. Ha még bárki is komolyan veszi ezt a vírust, akkor kijelölhetné a város a helyeket, hol árulhatnak az eladók, mert így egymás-hegyén hátán vannak. Kacagnak, diskurálnak nagyon az idős asszonyok. Félelmetes érzés végignézni rajtuk, de jó. Életes.

Hátul lézeng néhány virágos, de nincs az a színes virágrengeteg, mint máskor. A Maros megyei virágárusok nem jöhetnek.

Kérdezték is Facebook-üzenetben, hogy ha más Hargita megyei településen engedik, hogy áruljanak, Udvarhelyen miért nem. A városháza szóvivőjének továbbítottuk a kérdést, és azt a választ kaptuk Zörgő Noémitől, hogy ez május 15. után változhat, eddig attól tartott a városvezetés, hogy a szomszédos megyékből, ahol több a fertőzés, áthurcolják a vírust.

A kicsi piacokat is megnyitják a lakónegyedekben hamarosan, azokat eddig azért nem hagyták működni, mert nincs víz, mosdó a közelükben, nincsenek meg a higiéniai feltételek, válaszolta egy másik olvasói kérdésre. Az autós piac is emiatt tart zárva, amellett, hogy nem lehet biztosítani a kétméteres távolságtartást, ezért azt egyelőre nem is tervezik megnyitni, ha országosan másképp nem rendelkeznek.

Mit mondanak az árusok?

Koszta Ignác szörpöket, diót, lekvárokat árul. Azt mondja, legalább 40 százalékkal megcsappant az eladásból származó bevétele a szükségállapot két hónapja alatt. Főleg a turisták hiányát érzékeli. A hazatérő, innen elszármazottak nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek, egyszerre sokat vásárolnak.

Rendelnének interneten is az emberek, például Magyarországra kérnének nagyobb mennyiséget, de nem járnak a buszok, le van zárva a határ, nincs, akivel elküldeni az árut.

Az internetes eladással is megpróbálkoztak, de kicsit késve, egyelőre még nincs haszon belőle – tudtuk meg.

Azt mondja, a piacon hétről hétre megduplázódik a vásárlók száma. Maszkot nem visel, mert nála nincs tömeg, csak akkor teszi fel, ha egy-két méternél közelebb mennek a vásárlók. A pénzszámoláshoz kitett egy nedves párnát, hogy ne nyálazzák a vásárlók a bankjegyeket, kézfertőtlenítője is van. Ő így védekezik.

Egy másik férfi főleg friss salátát árul. Elég jól megy a biznisz, köteg pénzt számol nevetve, amikor megközelítjük. Nem fél a vírustól, előbb-utóbb mind át fogunk esni a betegségen, mondja. Van maszkja, gumikesztyűje, de a maszkot az álla alatt hordja, többet matatja az arcát, ha rajta van, a kesztyű pedig szerinte mit sem ér. Azért elővigyázatos, a piaci ruháit otthon lecseréli, nem akarja hazavinni a betegséget, de nem tölti rettegésben minden percét.

A fiatalember azt mondja, különösebben nem panaszkodik az eladás csökkenése miatt, otthonról is elvitték a termékeit a vásárlók anélkül, hogy bárhol hirdette volna.

Azért jobban szereti kényelem szempontjából a piacot, mert „itt tudom, hogy árulok, otthon pedig kapálok. Nem kell előrejöjjek mindegyre a kapálásból”. Igaz, hogy kevesebb most a vásárló, mint más években, de most a konkurencia is kevesebb, hogy nincs akkora választék, nem járnak rosszabbul a helyi termelők, legalábbis ő.

Házhoz megy a piac

Az elmúlt hetekben inkább a Facebookon vásároltam, most is csak azért jöttem ki a piacra, hogy beszélgessek az árusokkal, hogy megy a biznisz a koronavírus idején. Az időszak egyik pozitív hozadéka, hogy felgyorsultak azok a megvalósításra váró tervek, amelyek eddig a fontos, de nem sürgős rubrikában voltak a tennivalók listáján. Ilyen a piac internetre költözése.

Zöldhagyma, spenót, saláta, friss juhsajt, mangalicapástétom sorakozik a hírfolyamon. A Helyi termelők piaca – Székelyudvarhely csoportban zöldhagymát, friss retket, sajtokat és más tejtermékeket, spenótot, salátát, húsárut, palántákat, mézet, szinte mindent kapni, amit a piacon is árulnak. Csak a sercegő miccs füstje hiányzik, a mindenes vegyesbolt és a zokniárus kofák a teljes piaci hangulathoz.

A felületet Gábor Lajos fotós hozta létre, elsősorban azért, hogy az édesanyja által nevelt palántákat el tudja majd adni, de pár nap alatt ezer fölötti taglétszámúra nőtt a csoport. Udvarhelyszéki zöldség- és gyümölcstermelők, állattenyésztők adhatják el itt a termékeiket.

A csoportba bárki jelentkezhet, akinek olyan termékei vannak, amit a piacon is kapni, a bolhapiac jellegű tevékenységet más csoportoknak hagyná meg az adminisztrátor. Gábor Lajos szerint egyelőre úgy tűnik, nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Ezt nem lehet így ránézésre objektíven felmérni, mert a vásárlók privátban is rendelhetnek terményeket, és az eladók egyben egymás vásárlói is lehetnek.

A jelentkezőknek meg kell adniuk a hirdetésben a termék árát és elérhetőségüket, lehetőleg fotó kíséretében. Más jellegű tartalom, egyéb hirdetések törölve lesznek, ahogy a termékek árát, vagy minőségét kritizáló hozzászólások is. A csoport adminisztrátora jó néven venné a termelők közötti tapasztalat- és információcserét, viszont azt nem szeretné, ha felhígulna a tartalom, és bolhapiaccá válna a felület.

A retek, zöldhagyma, vágott tárkony kötése 2-3 lej közötti áron kapható, a spenót és a saláta kilója 10-12 lej, a friss juhsajt 25 lej/kg, a vágott tárkony kötése 3 lej, a szárított gyógynövények csomagonként 5 lejért, a reszelt torma és az eltett tárkony 10 lejért, a szárazpaszuly 15 lej kilónkénti áron kapható. Lehet venni házi tojást (kb. 0,7 lej/db.), friss tejet, és a veteményezőknek vannak palánták is: 1-1,5 lejes áron.

A termelőktől és a rendelt mennyiségtől is függ, hogy házhoz szállítják, vagy a termékért kell mennie a vásárlónak.

Falumbelit, Mózes Jolán termelőt kérdeztem telefonon arról, hogy milyen hatással van rájuk a szükségállapot. A lekvárokat, szörpöket és zakuszkát kínáló Jolánka eleinte el volt kicsit keseredve, megérezték biza a családi bevételen a hó végi vásárok elmaradását, mégse akart interneten hirdetni.

Addig hívták, hogy a menye feltöltött néhány képet, s nem telt el egy félóra, s már rendelése volt. Azóta is érkeznek a rendelések, szerinte megtörténhet, hogy összejön annyi eladás, mint máskor a hóvégi vásárokon. Annyival kényelmetlenebb most, hogy házhoz kell vinni az árut, de másképp meg van elégedve, és más árusoktól, Mózes Enikőtől is ezt hallja, hogy a kézműves tejterméket is veszik az interneten. Reméli, hogy visszatérünk a régi kerékvágásba, de szeretné, ha a csoport is megmaradna, mert most új célközönséget ért el. Új arcok jelentkeztek online, akik szombaton is dolgoznak, vagy nem tudnak kimenni a vásárba.

Ugyancsak a helyi termelők és a vásárlók közti kapcsolatot szeretné feleleveníteni a városháza. Az elmaradt hóvégi vásárok árusait gyűjtötte egy felületen össze. Mintegy harminc kézműves várja, hogy rájuk kattanj, megnézd a képeit, vásárold, és értékeld a termékeit.

MÉG NEM JÁRT LE!

A keddi nap folyamán többen – köztük a városi kórház, az UTCA egyesület, több városlakó, Katona Lóránt helyi rendőr is – is arra hívták fel a figyelmet a Facebook-on, hogy tömegnyomor alakult ki a városi zöldségpiacon, nem tartják a távolságot, nem hordanak maszkot az emberek.

Bejegyzésében a városi kórház arra hívta fel a figyelmet, hogy “ilyen esetekben a városi kórház csak akkor tud segíteni, ha a baj már megtörtént”, és hogy “hamarosan lejár a kijárási tilalom, de a járvány nem járt le. Ma a városi piacon történtek miatt, az ott tartózkodók mindannyian (kevés kivétellel), egymás – járványtani szempontból – kontaktaszemélyeinek minősülnek“.

A polgármesteri hivatal oldalán ezzel egyidőbenújra megosztották az óvintézkedéseket felsoroló, a távolságtartásra felszólító plakátot. Zörgő Noémi sajtószóvivő szerint igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy még nem járt le a járvány, a helyi rendőrség járőrözik, továbbra is fertőtlenítik a piacot. Hogy milyen új intézkedések lesznek, például a piacokkal kapcsolatban, az attól függ, hogy milyenek lesznek az országos szabályok, annak függvényében lépnek majd – mondta. A tömeget egyrészt a megszaporodott eladókkal magyarázta, mert egész Hargita megyéből jöhetnek, másrészt pedig már érezhető a lakosság szintjén a lazulás az elmúlt hét bejelentéseinek hatására.

Hasonlóan látja a dolgokat Katona Lóránt helyi rendőr, aki – számítva a tolakodásra –  három társával, állami rendőrökből is álló csapattal járt a piacon, többször is a délelőtt folyamán. Papírja van mindenkinek, mondta, a távolságtartás és a maszkhordás pedig csak ajánlás szintjén létezik, így nehéz betartatni, így szóban hívták fel az emberek figyelmet, és maszkokat osztogattak. De olyan is volt, hogy nem vették komolyan, a belügyminiszterrel és az alkotmánybírósággal takaróztak – mesélte.

(Szilágyi István)