Vasárnap életre keltheted a bábfigurákat

Cókmók, a morgolódó szekrénymanó
Fotók: Ambrus Bernadett

„Ne leskelődj a szekrényembe, amikor kupi van” – mordul rám Cókmók, a szekrénymanó, aki a vasárnapi bábszínházi világnapra készülődik. A morgolódó bábfigura mellett összesen hét bábelőadás és egy mesejáték bábjait porolták le, csinosították ki a szervezők, hogy kiállítsák a vasárnap 10-től kezdődő, a bábszínház világnapja alkalmából rendezett eseményen, a Művelődési Ház koncerttermében. A bábszínházi világnap alkalmából tervezett programról Lukács Emőkével, az Udvarhely Bábműhely vezetőjével beszélgettünk.

Vasárnap 10 órától a Balázs Gyöngyi díszlet és jelmeztervező által berendezett, az udvarhelyi társulat eddigi összes bábelőadásait megidéző kiállítást nézhetik meg az érdeklődők.

„Szeretnénk bővíteni a látókört, – mondja ennek kapcsán a bábműhely vezetője – és megmutatni, hogy mennyi minden beletartozik egy-egy bábszínházi tevékenységbe.” Többféle típusú báb lesz kiállítva, a kesztyűbábtól elkezdve az óriás, három-négy embert igénylő bábfigurákig. A rendezvény alatt bárki bebújhat a paraván mögé, és megmozgathatja a bábfigurákat, de a bábkészítést is ki lehet majd próbálni.

Többféle típusú báb lesz kiállítva, a kesztyűbábtól elkezdve az óriás, három-négy embert igénylő bábfigurákig. A rendezvény alatt bárki bebújhat a paraván mögé, és megmozgathatja a bábfigurákat, de a bábkészítést is ki lehet majd próbálni.

A bábműhely előadásait megidéző kiállítás mellett az Árnyjátéksarok oázisában a fény és a sötét játékából születő történetek is megelevenednek. 

„Az árnyjátékkal a kreatív mesemondás fontosságát szeretnénk kihangsúlyozni, és megmutatni, hogy ez is egy színházi forma, amivel érzéseket lehet közvetíteni. Leterítünk egy jó nagy pokrócot, beülünk a sarokba, és egyszerű, például nyuszi formára kivágott kartonfigurával próbáljuk ki a gyerekekkel ezt a fajta kreatív történetmesélést” – mondja Emőke, aki a Mesesarokban további mesékkel várja a gyerekeket, közös mesemondásra, mesehallgatásra. 

– Az elképzelés az, – mondja – hogy én elkezdem a mesélést, majd megkérdezem a gyerekektől, ők tudnak-e egy mesét, és aki szeretné, leül a kispárnára, és ilyen formában együtt mesélnénk.

A vasárnap 10 órától kezdődő rendezvény ingyenes, csak a koncertre kell jegyet váltani. Jegyek személyesen válthatók a jegypénztárban hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között. Telefonszám: 0266 212 131. Felnőtt jegy ára 10 lej, gyerek jegy ára 8 lej.

Mivel a szervezők a kiállítás mellett előadás jellegű élményt is szeretnének nyújtani a közönségnek, egy koncertre hívják a kicsiket-nagyokat, amelyben a fergeteges, játékos zenebona és a meghitt, bensőséges dudorászás egyaránt megfér egymás mellett. Ezért a rendezvényt 17 órától a nagybányai születésű, jelenleg Kolozsváron élő művésznő, Bertóti Johanna koncertje zárja, aki az Almából ki, körtébe be című, nemrég megjelent verseskötetének gitárral megzenésített verseivel örvendezteti meg a közönséget. Kedvcsinálóként alább egyik verses-zenés előadását is beillesztettük.

Lukács Emőke elmondta, tavaly a bábszínház világnapjára egy háromnapos bábos rendezvényt szerettek volna, vendégtársulatokkal, ami végül fuccsba ment a járvány miatt. „Idén azért is ragaszkodtam a rendezvény megszervezéséhez, hogy ha már előadást nem tudunk játszani, mégis történjen valami, amivel jelen lehetünk a városlakók tudatában. Az ideit egy családi programnak nevezném”  – mondta a bábműhely vezetője.

„Két évvel ezelőtt, 2019-ben éppen a bábszínház világnapján vettük fel az Udvarhely Bábműhely nevet, de az első bábelőadást már 2014-ben bemutattuk. A hét év alatt egy olyan anyag gyűlt össze, ami számunkra is visszatekintést ad az elmúlt évekre, rácsodálkozhatunk, hogy „váó, ezt és ezt az előadást is rendeztük” – idézi fel Lukács Emőke, majd hozzáteszi: „nekem egy nagy vágyam, hogy eljussunk odáig, hogy érdeklődést lássunk a bábszínház, a bábtörténet iránt, hogy olyan témákról tudjunk beszélni, mint hogy miben gyökerezik a bábművészet.”