Vasárnap a klarinété lesz a főszerep

Április 23-án, vasárnap hangversenyre vár a Székelyföldi Filharmónia a Stúdió moziba este 18 órától.

A szimfonikus koncerten Szatmári Zsolt és Elekes István klarinéton játszanak, Vass András vezényel.

Műsoron G. Rossini: Olasz nő Algírban nyitánya, Fr. Krommer: Esz-dúr koncert két klarinétra és zenekarra, Op. 91, illetve Fr. Schubert: VI., C-dúr szimfónia, D.589 művei lesznek.

A hangverseny bérletes, írják a filharmónia közleményében, de jegyeket elővételben a művelődési ház pénztáránál is lehet vásárolni.

Szatmári Zsolt alapfokú tanulmányait hegedűn és klarinéton kezdte Sátoraljaújhelyen, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában klarinét főtanszakon folytatta. Klarinét művész-tanári diplomáját a Zeneakadémián szerezte meg. 2000-től a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólóklarinétosa. 1993-tól tanít a budapesti Zeneakadémián, 2022-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének vezetője. Mesterkurzusokat tart a világ legnevesebb egyetemein. Szólistaként fellépett a legtöbb hazai vezető szimfonikus zenekarral.

Elekes István alapfokú zenei tanulmányait a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában kezdte, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, felsőfokú tanulmányait Németországban végezte el, klarinét és historikus klarinét szakon.
2009-2013 között a libanoni National Philharmonic Orchestra szóló klarinétosa és szólamvezetője, a zenekar Big Band-jének tagja tenorszaxofonon és klarinéton. Közben a Conservatoire National Superieur de Musique Beirut klarinét és kamarazene tanára. 2013-tól a németországi Lenzkirch-Kappel Musikverein művészeti vezetője, karmestere, a Jugendmusikschule Hochschwarzwald e.V., és a Städtische Musikschule Tuttlingen tanára.

Vass András zenei tanulmányait szülővárosában, Marosvásárhelyen kezdte. 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum zongora szakán. 2004-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán. 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok karmestere. Vezényelte többek közt a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Fesztiválzenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Szebeni Filharmonikus Zenekart, a Liszt Ferenc Kamarazenekart, a Nemzeti Filharmonikusokat. Exkluzív művésze az egyesült államokbeli California Artists Management-nek.

Kiemelt kép: Unsplash