Városháza: aggasztóan nő a kórházi betegek száma

Amíg a nyár vége folyamán lassan növekedett,  szeptember 5-étől napról napra ugrásszerűen megemelkedett a koronavírusfertőzések száma – figyelmeztet honlapján a városháza.

A hivatal szerint aggasztó a betegszám gyors növekedése, mindössze tíz nap alatt megháromszorozódott a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma.

Szeptember 14-én már 30 koronavírusos személy fekszik a kórház különböző osztályain, azaz három beteggel többen, mint egy napja. Intenzív terápiás ellátásra, gépi lélegeztetésre hat személy szorul, ketten intubáltak, jelenleg nincs szabad, koronavírusos betegnek fenntartott ágy ezen az osztályon. További huszonegy beteg oxigénmaszkos légzéstámogatásban részesül.

A kórházban fekvő fertőzöttek egyharmada székelyudvarhelyi lakhellyel rendelkezik, 90%-a nincs beoltva, mindössze három olyan páciens van, aki megkapta korábban az oltást.

Egyébként „nagyon keveset” tartott az az időszak, amikor a városi kórház egyetlen osztályán sem kezeltek koronavírusos beteget. Július 5-e volt az első ilyen nap, azonban augusztus 9-én már ismét volt a fertőző osztályon fekvő covid-pozitív, kórházi ellátásra szoruló páciens – számoltak be. A kórház hétről hétre közölt adatai szerint azonban még rövidebb volt ez az időszak: már július 15-étől egy, 20-ától két beteget ápoltak a kórházban egészen augusztus 29-éig. 

A város fertőzöttségi mutatója jelenleg 0,42 ezrelék, miközben egy napja 0,37 ezrelék volt. A növekvő számok miatt kérik, hogy figyeljünk a távolságtartásra, kerüljük a zsúfolt helyeket, gyakran mossunk kezet, és aki eddig még nem tette meg, kérje a védőoltást a bethlenfalvi oltóközpontnál vagy a családorvosnál.

Szigorúbb korlátozásokat 2 ezrelék feletti fertőzöttség esetén vezethetnek be. Az országban például Kolozsvár már meghaladta, és ha nem fog a küszöb alá csökkeni, akkor a város sárga jelzésű besorolást kap, írja az Agerpres.

A Hargita megyei vészhelyzeti bizottság legújabb határozata szerint

2-3 ezrelék között

a sportesemények 50%-os létszámmal, a kültéri közrendezvények maximum 2.500 fővel, a magánrendezvények bent 150, kint 100 fővel engedélyezettek. Utóbbinál 300 főre emelhető a létszám beltérben, kültéren pedig teljes kapacitásra, ha mind be vannak oltva, negatív tesztjük van, vagy átestek a fertőzésen. Ha mindenki be van oltva, akkor 3 ezrelék alatt teljes kapacitáson engedélyezik a részvételt beltérben is.

Felnőttképzésre, konferenciára bent 150, kint 200 főt fogadhatnak, ha 2 ezrelék fölé megy a fertőzöttség. A létszám itt is csak akkor emelhető, ha minden résztvevő megkapta az oltást.

A bárok, klubok, diszkók, játéktermek maximum 70%-os kapacitással működhetnek.

A gyülekezési jogot száz főre korlátozzák, távolságtartás és maszkviselet kötelező.