Várnunk kell az új jelzőlámpákra

Éppen jókor indítottuk a #Kiengedlek kampányt. Mi lenne most anélkül?
Fotó: GÁL ELŐD

Több mint egy hónapja már, hogy meghibásodott a jelzőlámpa-rendszer a Bethlenfalvi út, a terelőút (Nicolae Bălcescu) és a Cipészek utca kereszteződésénél. Egy ismerősöm koccant, a kollégáim panaszkodnak, ezért utánajártam, mikor kapnak új jelzőlámpákat az autósok.

Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója elmondta: tudják, hogy elég problémás ott a forgalom, főként a reggeli órákban, de olyan értékekre rúgna a rendszer javítása, hogy nem érdemes belefogni.

Ha 1-2 ezer euróba került volna a javítás, akkor minden további nélkül belevágtak volna, de a lámpák egyik fontos elektronikus része teljesen tönkrement. A kicserélés értéke körülbelül 10.000 euró lett volna, ezért inkább úgy határoztak, új rendszert fog kapni a kereszteződés, ennek árát a műszaki igazgató

20.000 eurótól fölfelé saccolta.

Ez már egy olyan érték, ami beruházásnak számít, így a költségvetésbe bele kell foglalni. „A mi költségvetésünket a megyei tanács költségvetése után igazítják, úgyhogy dátumot mondani részemről felelőtlen nyilatkozat lenne” – mondta, amikor megkérdeztem, hogy van-e rá lehetőség, hogy a beruházásról szóló határozatot már a januári vagy a februári tanácsülésen elfogadják és így belefoglalja a tanács a költségvetésbe.

Amint sikerül elfogadtatni a tervet és belefoglalni a költségvetésbe, közbeszerzést kell majd kiírni, a pályázási idő után pedig egy óvási időszak is várható, úgyhogy néhány hónap biztosan kell a cseréhez.

„Már készítjük a papírokat és amint jóváhagyódik, a legrövidebb időn belül szeretnénk megvásárolni a lámpákat. Van egy olyan elképzelés is, hogy végre valahára megpróbáljuk szinkronba hozni a jelzőlámpákat. Ha valaki elindul, zöldhullámban egy darabig tudjon haladni, minden saroknál ne kelljen megállnia” – fogalmazott.

Az a baj

Szilágyi Ferenc sofőroktató balesetről nem tud, ami a jelzőlámpák hiánya miatt történt volna, de úgy látja, bőven okoz gondot a helyzet. Mivel ott csatlakozik be a teherforgalom a főútra, csak akkor tudnak kijönni a teherkocsik a zsúfolt órákban, ha a főúton lentről és fentről is egyszerre érkezik egy-egy jóindulatú sofőr és kiengedi őket.

„Sokszor az van, hogy a fenti megáll, hogy kiengedjen valakit, a lentiek nem állnak meg, a fentiek közül a második, harmadik már dudál az elsőnek. Közben jön egy-egy, aki egymás után kienged két-három kamiont is, azzal nagyot csökken a sor, ami fontos, főleg a délelőtti órákban. Sokszor visszaér a sor a Matrița gyárig, a hídig” – magyarázta az oktató.

Jelzőlámpánk tehát még egy jó darabig nem lesz, jobban kell tehát figyelni az említett kereszteződésben és persze, nem csak ott. Adjunk elsőbbséget annak, akinek jár, és, ha tehetjük, engedjük ki azt is, aki meg van szorulva.