Várni kell még a Pro Urbe-díjakra és a díszpolgári címre

Bár kiemelkedő pontja volt a májusi rendes tanácsülésnek, végül elmaradt a Pro Urbe-díjazottak és a díszpolgár nevesítése. Nem ez volt az egyetlen vitatéma a hónap utolsó csütörtökén, a napirend előtti felszólalásokban és néhány napirendi pontnál is voltak értetlenkedések, beszólások. Amelyeknek mind tanúja volt Balázs László, az új diákpolgármester, aki elsőként kapott szót, hogy – immár hagyományosan – bemutatkozhasson.

Fotó: Gál Előd

Ahogy elődje, ő is szeretné jobbá tenni a diákok életét, méghozzá egy kisebb szabású, egynapos fesztivál megszervezésére gondoltak egy népszerűbb előadó meghívásával és egy DJ-vel, aki „levezeti” a bulit. Napközben pedig „chillesebb” helyeket akarnak kialakítani azzal a kimondott céllal, hogy az introvertáltabb személyeknek is teret nyújtsanak az ismerkedésre, barátkozásra. Egy ötletdobozt is kitennének a Patkóba, amiből a „legreálisabb” célokat az UFF-al együtt valósítanák meg – osztotta meg terveit a pulpitusról.

A tapsot követően „kollégája”, Gálfi Árpád üdvözölte és sok sikert kívánt „Balázs Attilának, bocsánat Lászlónak”, majd rátért a szokásos felvezetőjére, amelyben a napirendet az aktuális közéleti helyzethez igazítja, kommentálva és 

egyben fokozva is a hangulatott.

A polgármester arra az általános kritikára reagált, melyek szerint túl lassan haladnak a fejlesztések. Egyrészt azzal a már sokat hangoztatott magyarázattal szolgált, hogy „egy ma elindított közvagyonba vétel csak két év múlva fog látszani”, másrészt azzal szépített, hogy a hosszas várakozás lassan meghozza az eredményeket is. Pozitívumként emlegette, hogy végre eltakarították „az enyészetté vált, de újraépülő” csillagvizsgálót, aszfaltoznak a Rákóczin az Ifjúság bejáratnál, „keményen” dolgoznak a várnál, a Bányainál.

„Igaz, bosszúságok is vannak, és sokan azt keresik, hogyan lehet hibát találni – hozta szóba ugyanazt, mint a keddi Facebook-bejegyzésében –, de az ötletelést valahol le kell zárni, és belevágni. Én mindig ezt tettem, hagyjuk, hogy a szakemberek végezzék a munkájukat, amelynek gyümölcsét együtt fogjuk élvezni” – hárította az ellene forduló közvéleményt, kérve a tanács támogatását.

Az RMDSZ tanácsosai is szót kértek a napirend előtt, de nem Gálfi kortesbeszédére reagáltak. Berde Zoltán frakcióvezető csak jelezni akarta, hogy egy áprilisi beadványukra még mindig nem kaptak kielégítő választ. A polgármester ugyanis „projektpénzeket” tud kiosztani, ami akár 50%-os fizetésemelést jelenthet bizonyos személyek, hivatalnokok számára, erről várnak egy átlátható kimutatást 2022-re.

Benedek Árpád Csabától a megszokott szabadfogású irónia helyett patetikus, felolvasott beszédet kaptunk, amelyben nem az elmúlt hetekben „a személyét ért gúnyos megjegyzésekre” szeretett volna reagálni, hanem a ténybeli tévedéseket, félremagyarázásokat, „városi legendákat” tisztázni. Az egyik a labdarúgó akadémiával kapcsolatos, azt a támadást cáfolta, hogy rajtuk (a Bunta-adminisztráción) múlt volna, hogy Udvarhelyre kerüljön. „Tanulmány készült arról, hogy Csíkszereda a megfelelő helyszín, téves, hogy Udvarhelyt felkérték volna” – állította, majd Gálfinak szegezte, hogy ő a stadion körül milyen eredményekről tud beszámolni.

Ami pedig a kézilabda akadémiát illeti, azzal vágott vissza, hogy éppen az RMDSZ-nek, Verestóynak, Kelemennek és neki volt szerepe abban, hogy Udvarhelyre kerüljön. Amíg Csíkban a foci, Karcfalván a hoki haladt, itt mit tudnak felmutatni, mióta Gálfi vezeti a várost? – hányta a szemére. A 6 év alatt kapott támogatást sem tudták felhasználni, sőt, a polgármester hazai meccsen a vendégszektorban szurkol (utalás arra, hogy a fia Dévára átigazolt?), lerobbant buszokat vett, a sportszállókat önkényesen adja ki – sorolta vádjait, visszasírva az SZKC érmeit. A kedélyeket a POL-os ülésvezető, Biró Jolán próbálta csítitani azzal a hozzászólásával, hogy nem csak a teljesítmény számít, hanem a szeretet is. A polgármester nem reagált.

Amit a napirendből vitattak,

az a Pro Urbe-díjak és a díszpolgári cím jóváhagyása, a trágyatelep Urbanára való átruházása és az újonnan épült szolgálati lakások kiosztása volt.

A kitüntetéseknél az okozta a fennakadást, hogy a jelöltek neveit nem akarták nyilvánosságra hozni az átadás előtt. Benedek volt az, aki megkérdőjelezte a határozatok törvényességét, mert ha egyszer elfogadják őket, a név kellene hogy szerepeljen bennük, és nyilvánosságra is kell hozni őket. Szerencsésebb lenne az átadással egybekötött dísztanácsülésen tartani, ahogy a korábbi években is, mondta. A halasztásra vonatkozó javaslatokat a polgármester meg is fogadta, visszavonta a napirendről ezeket a döntéseket. Már csak azt nem értettük, hogy miért nem tanultak a tavalyiból, amikor ugyanezt eljátszották.

A cekendi trágyatelep átadásánál az RMDSZ tartózkodott, mert Berde hiányolta az Urbanával való konzultációt, és annak ellenére is kitartott álláspontja mellett, hogy Péter Balázs (POL) és Venczel Attila jegyző is elmagyarázták, hogy pályázati kötelezettségről van szó, a mulasztás pedig szankcióval jár, és különben nincs is szükség az Urbana beleegyezésére, mert a város cége, így az önkormányzat részéről egyoldalúan meghozható a döntés. Végül a POL frakciónak hajszálhíján jött össze az abszolút többséghez szükséges 10 szavazat.

Az ANL által épített Tábor utcai szolgálati lakások kiosztásánál Berde azt javasolta módosításként, hogy kössenek protokollumot a kórházzal, ha már eredetileg úgy hirdették, hogy elsősorban az ottani alkalmazottaknak szánják. A jegyző ezt mendemondának nevezte, tisztázva, hogy az önkormányzathoz tartozó bármely alintézmény alkalmazottjának juthat belőle. Viszont ha úgy fogadják el a határozatot, hogy ezek a kórházat illetik, vagy elsőbbséget élvez, akkor az törvényes. Végül Berde módosításával fogadták el, miszerint 24-ből 18 az egészségügynek jusson.

Pénz, per, sport

Kisebb költségvetésmódosítást eszközöltek, a város kapott 4.000 lejt a megyei tanácstól a diákok utaztatására, a csillagvizsgálóra pedig 1,3 millió értékben előfinanszírozást. A Marin Preda 1.500 lej értékben kérte magánadományok befogadását a költségvetésbe.

Elfogadták a 2023-ra jóváhagyott egyházi pályázatokat 180 ezer lej összértékben, ugyanakkor tájékoztatták a tanácsot arról, hogy a kulturális pályázatokból 264 ezer lejt osztottak szét 13 pályázatra.

Szerződést kötnek a megyei mozgássérültek egyesületével, amely az udvarhelyi fogyatékkal élő felnőtteknek nyújt gyógytornát és gyógymasszázst.

A Városi Sportklubot érintő peres ügyben ügyvédfogadást hagytak jóvá. Április elején tisztújítása volt a hokiszövetségnek, amelyből kizárták a székelyföldi klubokat – a határozat érvénytelenítését kérik a bíróságtól. A VSK egy másik határozatban is érintett volt: a sportágak közé bekerült a – sportpályázatoknál elutasított – teqball és a hagyományos íjászat, illetve a könyvelést maguknak intézhetik ezentúl, a jogi képviselet a hivatal kezében marad.

Ingatlan

Közvagyonba vették a Székelyudvarhely területén található patakokat és csatornákat.

Két területet egyesítettek az Urbana udvarán, amely az autóbuszpark létrehozását szolgálja majd.

A bethlenfalvi-kadicsfalvi római-katolikus egyházközségnek visszaszolgáltattak azt a Termés utcai ingatlant, ahol a Kipi-Kopi napközi működik, és egyúttal jóváhagyták az emiatt fizetendő havi 4.166 lejes bért.

Jóváhagytak a Szentjános utcában egy városrendezési tervet.

Beruházás

Végre elhárulhat a Bethlenfalvi út–Fások utca kereszteződés átalakítását évek óta akadályozó probléma: a villanypóznák elmozdítására vonatkozó beruházást hagytak jóvá.

Az új hulladékgyűjtő szigetek létrehozásához nőtt az összfinanszírozás összege 4,3 millió lejről 4,8 millióra, szerencsére nem önrészből.

Elfogadták a vár melletti Tó utca felújításának kivitelezési tervét, amely többek között kockakövezést, zöldövezetet, közvilágítást és sorompót is tartalmaz.