Várnak a Violin-Völgyön túlra, a Támtátám Birodalomba!

A programért felelős Lukács Emőke és Csont Noémi, a háttérben a kockás piknikabroszok.

A héthetedes Violin-Völgyön túl, a Támtátám Birodalomban gyermeknapozhatsz az idén. Nyerhetsz tombolát, megismerhetsz új dalokat, gyűjthetsz matricákat, megtanulhatsz jelelni, bábszínházazhatsz, hangosokdhatsz, ehetsz-ihatsz, jól mulathatsz – ígérik a szervezők. 

Használja ki minden szülő, hogy szabadnap június elseje, tanácsolta Gálfi Árpád polgármester az esemény sajtótájékoztatóján: ő is ki fogja, ha „minden jól megy”. A program a zene évéhez fog igazodni, a városi park, azaz a birodalom helyszínei is eszerint kapták a neveiket: például a HangaDÓ régióban koncertek és táncház lesz, a REtina placcon mozizni, a FAlatozó övezetben pedig pocit tömni lehet, vette át a szót a polgármestertől Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója. A programot Lukács Emőke, a Tomcsa Sándor Színház bábszínésze és a Művelődési Ház részéről Csont Noémi állították össze. 

Utóbbi szerint „nagyon jó mondat” az, hogy „szervezzetek gyereknapot” azok számára, akik fontosnak tartják a kicsik sorsát, hálás is volt érte, és Emőke partnere volt ebben. Abból indultak ki, hogy Udvarhely értékes kincsekkel rendelkezik, így csak a megfelelő embereket kellett összehozniuk, és teret adniuk nekik, hogy összeálljon 

a program, 

aminek legelső pontja lesz a kapunyitási ceremónia 9,30-tól. Erre akár vonattal is lehet érkezni: több kört is fog tenni a nap folyamán a Bethlen negyedi parkból a gyerekeket szállító vonat.

A birodalom térképe

10 órától

bábelőadás lesz, Aracs Eszter a hagyományos vásári kesztyűbáb-játék és bohóctréfák ötvözésével létrehozott Guruló cirkusz című előadását lehet megnézni a BábLÁng provinciában.

11 órától

a Hímzett igricek zenés meséit a BábLÁng provinciában lehet meghallgatni, és nem csak, ugyanis a vásári mesemondó duó olyan interaktív történeteket hoz a közönségnek, ahol a gyerekek együtt zenélhetnek velük, sőt, a mesék alakulásába is beleszólhatnak. Ugyancsak 11-től lehet megnézni a Tomcsa Sándor Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Aranyszívű Juliska című előadását is a SZÍnpad szektorban. A Dráma-DÓzis sávban pedig Barcs Krisztina Így működik a lelked című könyvét mutatják be. 

11,30-tól

régi játékokat lehet kipróbálni a BábLÁng provinciában, ahol rongylabda-készítés, patkódobás és egyéb ügyességi játékok is lesznek. 

12 órától

ugyanitt a Minestrone Band népszerűsíti az egészséges életmódot és a zenét egyszerre: a zenekar a közönség előtt készíti el a hangszereit zöldségekből, majd szólaltatja meg őket. A Dráma-DÓzis sávban László Zsuzsi grafikussal lesznek foglalkozások Így működik a lelked címmel, a MIcsoda tájékban pedig mezítlábas foglalkozás lesz Péter Beáta Katalin vezetésével lúdtalpas gyerekek számára. 

13 órától

az Iszkiri zenekar fog koncertezni a HangaDÓ régióban. Ez után következik, 

14 órától

a Nagy piknik a FAlatozó övezetben. A résztvevők között kockás abroszkákat fognak kiosztani, erre lehet majd pakolni az otthonról hozott finomságokat. Közben zenei aláfestés is lesz, Pál Attila, Esti Norbert, Borbély Hunor és Gál Lóránt fognak hangosítás nélkül zenélni. A piknik résztvevői között az esti koncert előtt, 19 órától tombolákat sorsolnak ki. A tombolákat a piknik helyszínén lehet váltani 14 és 16 óra között, és Bíbelődő ajándékcsomagot, Guttenberg, Árnika, Bagolyvár, Corvinus könyvfelajánlásokat, társasjátékokat, ékszereket, hangszereket lehet nyerni.

15 és 16,45 óra

között csoportos szabadtéri játékokkal várnak Maxim Orsolya és Molnár Juckó csapatépítő trénerek a JátSZó szigetbe. A 3-6 fős, kötelezően gyerekekből és felnőttekből álló csapatok tíz stációt kereshetnek fel annak érdekében, hogy megszerezzék a jutalmat, a hangjegyeket, amiket később fagyira, kürtőskalácsra válthatnak.

16,45-től

ki lehet fújni a fáradalmakat, óriásbuborékfújás lesz a Piros. Produkció szervezésében a HangaDÓ régióban. 

17 órától

ugyanitt a Serittő néptáncegyüttes lép fel, utána, 17,30-tól táncház lesz két korosztálynak: a kicsiket Kinda Emese és Popa (Osváth) Ildikó, a nagyokat Márton Sándor vezeti. 

18 órától

a BábLÁng provinciában ismét bábjáték lesz, Lénárt András hozza el Stop című előadását, amit korábban „a világ tömérdek szegletében” bemutatott. Szintén 18 órától a Dráma-DÓzis sávban drámajátékok lesznek Bekő-Fóri Zenkő színművész vezetésével középiskolások és felnőttek számára. 

19 órától

a Kiskalász zenekar lép színpadra. 

20,15-től

a Székelyföldi Legendárium meséit lehet megnézni a REtina Placcon. Itt két új rész, a Tisza és a Pogányvár is megtekinthetőek lesznek. 

Az arcfestés sem marad el!

Lesznek egésznapos, vagy majdnem egésznapos programok is. 

Csont Noémi, Gálfi Árpád és Simon Mária Tímea játékot tesztelnek. A felnőtteket is várják a gyermeknapra.

9 és 19 óra között a Vásártéren lehet beszerezni a finomságokat: fagyit, kürtőskalácsot, gyümölcsöt, kukoricát. Itt lesz a Kirakodó is, a Palló Imre Szakközépiskola, az Oklándi Inkluzív Oktatási Központ diákjainak munkáit, a Szent Gellért Alapítvány kézműves tárgyait és a Kerekerdő Waldorf Egyesület munkáit lehet megvenni. Ugyanitt lesz az arcfestés is 11 és 14, majd 15 és 18 óra között. 

A JátSZÓ szigeten 10 és 17 óra között a zsonglőrködést és egyéb attrakciókat lehet eltanulni Ruszuly Ervin koreográfustól. 

A MIcsoda tájékban 10 és 17 óra között Hallatlan címmel hallásfejlesztő és részképesség-fejlesztő játékok lesznek a Lilapont szakembereivel az érintettek és az érdeklődők számára. 11-től 14-ig a gyermekek otthoni mozgásfejlesztéséről lehet kérdezni Péter Beáta Katalin kinesztetikai trénert. 10,30 és 16 óra között pedig családi kerekítő mondókázás lesz Lukács Gabriella és Kerekítő Manó társaságában. 

A Művelődési Ház mögötti téren szokásosan a rendőr- és mentőautókat is ki lehet majd próbálni. A tervek szerint még ők is olyan kollégákat fognak idén küldeni, akik valamilyen formában kötődnek a zenéhez.