Várják még az elhunyt etédi teszteredményét

Etédi utcakép. Félnek az emberek.

Ma temették volna azt szerdán elhunyt etédi férfit, akinek a fiánál visszaigazolták a koronavírus-fertőzést – mondta el érdeklődésünkre Tiboldi Elek megbízott polgármester.

A szertartást el kellett azonban halasztani, mert még nem érkezett vissza Bukarestből az eredmény, mondta az elöljáró. A fertőzött személyt és halott édesapját Székelyudvarhelyre szállították, a család többi része otthoni elkülönítésbe került.

Etédi az első

Hargita megyében április 2-án igazolták vissza az első koronavírus-fertőzöttet, aki március 23-án tért haza Franciaországból Etédre. Otthoni elkülönítésben volt, április elsején vettek mintát tőle. Ezután a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályára szállították, orvosi felügyelet alatt van.

A járványügyi szakemberek a járványtani ankéten dolgoznak, hogy szükség esetén megtegyék a szükséges védőintézkedéseket. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a fertőzött személy családjától vettek-e mintát, ahogy arra sem, hogy a fertőzött személy elhunyt édesapjánál mutatták-e ki a fertőzést.

– Nagyobb a rendőri jelenlét a községben az eset óta. Mindenki be van zárkózva a házába, kicsit letargikus a hangulat. Letargikus, de nem tragikus. Felhívtak a DSP-től, hogy nincs nagy baj, nyugtassam meg a lakosságot. Sokféle szóbeszéd létezik a faluban, de amikor fel kell vállalni névvel a dolgot, hogy ki találkozott a fertőzöttel, akkor mindenki hallgat, mert attól fél, karanténba kerül. Nem tudni, hogy ezeket a mendemondákat a félelem szüli, vagy valóban megtörténtek – mondja a megbízott községvezető.

A fertőzött férfinak 3 napja maradt volna még

az otthoni elkülönítésben, ha az édesapja nem halt volna meg, ki sem derült volna, hogy beteg.

– Nem ismerem személyesen, sokat tartózkodnak külföldön, a faluban sokan már csak „franciáknak” hívják őket – mondja.

Égetőbb problémának tartja

Tiboldi azt, hogy 8-10 szegény család került abba a helyzetbe, hogy nincs mit enni adni a gyermekeknek. A falu abba a részébe jártak dolgozni a napszámosok, ahova most nem igazán lehet belépni, így munka sincs.

– Mivel nem tudnak járni, dolgozni, a gyermekek étlen vannak otthon. Hiába mondják nekik, hogy koronavírus van, ugye azt nem értik. Valahogyan nyomást kellene gyakorolni a politikai döntéshozókra, hogy találjanak megoldást erre is, mert a kutyákra gondoltak a kijárási korlátozásoknál, de az éhező gyermekekre nem – számol be.

A koronavírus mellett a medvékkel is meggyűlik a baja a helyieknek, harmadik alkalommal járnak be a faluba, tesznek kárt a gazdaságokban.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 3-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!