Van költségvetése az országnak

Ehhez viszont egyik zsebből a másikba kellett tenni a pénzt. Ígéretekből sincs hiány.
Fotó: Epoch Times

Elfogadta pénteken a parlament a 2019-es állami költségvetést. A tervezetet 275 törvényhozó, köztük az RMDSZ képviselői is támogatták, 122-en ellene voksoltak, ketten tartózkodtak – írja az Agerpres. A kormány által előterjesztett tervezetet több ponton is módosították a parlamentben, mielőtt elfogadták.

Viorica Dăncilă miniszterelnök beszámolója szerint a tavalyi évhez képest 15,7 milliárd lejjel növelték a beruházásokra szánt keretet, ebből 6 milliárdot a szállítási infrastruktúra fejlesztésére fordítanak majd. Ígérete szerint felgyorsítják a gyorsforgalmi utak és az autópályák építését, mert “szükséges az ország nyugati határainak mielőbbi összekötése a Fekete-tengerrel”.

Az RMDSZ tájékoztatása szerint az észak-erdélyi autópálya kapja a legnagyobb kiegészítést, plusz 538 millió lejt, a dél-erdélyi autópálya Lugos-Déva szakaszra plusz 165 milliót, a két autópályát összekötő Torda-Szászsebes szakaszra pedig plusz 178 millió lejt különítettek el.

Az elfogadott módosítások

közt van a gyermekpénz növelése, a román titkosszolgálatok büdzséjének csökkentése az egészségügy javára: a családorvosoknak szánt keretet például 438 millió lejjel sikerült megemelni, így összesen 2,6 milliárd lej áll rendelkezésre 2019-ben. Továbbá kiegészítették az oktatási minisztérium költségvetését is a Meleg ételt az iskolákba! elnevezésű program támogatása érdekében. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) és a pénzügyminisztérium büdzséje viszont csökkent.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint a gyermekpénz emelését csak a költségvetési deficit növelésével lehet fedezni, így a tervezetben eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították az idei költségvetés becsült hiányát. Ehhez azonban 5,5%-os növekedést kellene elérjen az ország bruttó hazai terméke, miközben a Világbank és az EU is csak 4 százalékot becsül.

Klaus Iohannis államelnök nyíltan bírálta a költségvetést, egyrészt a három hónapos késés, másrészt a pártoknak járó állami támogatás megemelése miatt, de legfőképpen azért, mert szerinte sem reális becsléseken alapszik.

Ami a térségünket illeti,

a Hargita megyei sürgősségi kórház 30 millió lejt, két marosvásárhelyi kórház 22,5 milliót kap felújításra és bővítésre, 11 millió jut a marosvásárhelyi reptér korszerűsítésére, illetve 23 millió a brassói reptér megépítésére.

Az RMDSZ tájékoztatása szerint egymillió lejes keretet szabtak meg a kisebbségi oktatás szakmai hátterét biztosító intézmények létrehozására, konkrétan 500 ezer lejt a Neveléstudományi Intézet csíkszeredai kisebbségi irodájának létrehozására, illetve ugyanennyit az Országos Értékelési és Vizsgáztatási Központ létrehozására Kolozsváron.

uh.ro/hírösszefoglaló