Van költségvetése az országnak

Klaus Iohannis államelnök kihirdette a 2020-as állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét – közölte hétfőn az Államelnöki Hivatal az Agerpres hírügynökséggel.

A Ludovic Orban vezette kormány 2019. december 23-án felelősséget vállalt a parlament előtt az állami költségvetés törvényéért azzal a kimondott céllal, hogy még december 31-e előtt fogadják el azt. A miniszterelnök tudomása szerint erre eddig nem volt példa, de „ez volt az egyetlen módja, hogy év végéig elfogadott büdzséje legyen Romániának” (szerk. megj.: 2019-ben csak február 15-én fogadta el a parlament, és a kihirdetésre még egy hónapot várni kellett).

A parlament két házának (ellenzéki) elnöke azonban óvást nyújtott be az alkotmánybírósághoz a költségvetés felelősségvállalással történő elfogadása miatt, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva. A taláros testület döntése értelmében a felek január 10-ig fejthetik ki írásban álláspontjukat ezzel kapcsolatban.