Van kiút az alkoholizmusból

Szenvedélybetegeknek szerveznek lelkigyakorlatot Székelyudvarhelyen.
Fotó: caritas-ab.ro

Lelkigyakorlatot szerveznek szenvedélybetegeknek Székelyudvarhelyen március 12-e és 15-e között a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca 15. szám). A gyulafehérvári Caritas és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) együttműködése huszonöt éves múltra néz vissza, városunkban második éve tartanak lelkigyakorlatos napokat.

Mezei Hajnal fejlesztő pedagógus, a Caritas munkatársa elmondta, a szenvedélybetegek és családtagjaik jelentkezését várják, mert gyógyulni minden félnek szükséges. Tapasztalataik szerint azok járnak vissza, akik megszabadultak már az alkoholtól, vagy próbálkoztak a leszokással. Kisebb számban, de számítanak új résztvevőkre is.

Például olyan családapák vettek részt a korábbi kiadáson, akik valamilyen traumából alkoholba menekültek, vagy az alkohol miatt következett be olyan életesemény, amit önmaguk nem tudnak feldolgozni. Munkahelyről kirúgott, elvált személyek, egyedül maradt embereknek is fogódzó lehet.

A lelkigyakorlatot és a szentmisét katolikus pap tartja, a csoportnak szakemberek tartják az élményalapú foglalkozásokat, beszélgetéseket. Ha a résztvevő igényli, akkor segítő beszélgetés keretében külön foglalkoznak vele, vagy a lelkigyakorlaton túl tagjává válhat a szerfüggőket, szenvedélybetegeket támogató csoportnak.

Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet március 6-áig, a 0737-300980-as telefonszámon, vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro címen. Hozzávetőleg 15-25 fős csoportokkal dolgoznak, a jelentkezésre azért is van szükség, mert a szállást és az étkezést a résztvevőnek kell fizetnie.