Van két jó magyar nyelvű dalod?

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2021-ben is megszervezi a Siculus Fesztivált, „az erdélyi zenekarok seregszemléjét”, és ki is írták ennek versenyfelhívását.

A jelentkező zenekarok két fordulóban kell megmérkőzzenek. Az elsőben két saját magyar nyelvű dallal vagy zenei szerzeménnyel nevezhetnek be 2021. június 30-ig, még pontosabban 16 óráig online a siculusfestival.com weboldalon. Ehhez az előbb említett két dal demófelvételére van szükség, a benevezési űrlap kitöltésére, a magyar nyelvű dalszövegek, és egy nagy felbontású zenekari fotó jpg formátumban való feltöltésére, illetve egy szándéknyilatkozat kiöltésére az augusztus 13–15. között zajló fesztivál versenyprogramján való részvételről.

A benevezők felvételeit szakmai zsűri bírálja el, és közülük a legjobbak vesznek részt az augusztusi második fordulón, amelyen egy Metropol dalt kell átdolgozzanak és bemutassanak a versenyben maradt zenekarok, akiknek a fesztivál programjain való részvétel ingyenes, a bejelentkezés díjmentes. A döntőbe került zenekaroktól három zenekari produkciót kérnek és bemutatkozást. Minden zenekarnak maximum 15 perc áll a rendelkezésére – írják közleményükben a szervezők.

2021-ben a Siculus Fesztivál különleges évfordulót ünnepel: 50 évvel ezelőtt, 1971-ben játszott először a fesztiválon a ma is aktív, legendás zenekar, a Metropol Group. Ehhez kapcsolódik a 2021-es fesztivál második fordulójának egy kötelező versenyszáma – indokolják, miért kell a háromból az egyik dalnak kötelezően egy Metropol-feldolgozásnak lennie. A szervezők az ide kattintva elérhető 12 dal valamelyikét javasolják a résztvevők számára, és megjegyzik, a dalokat a résztvevők saját stílusukra formálhatják, szabadon értelmezhetik.

A tehetségkutató nyertes zenekara részesül az 1000 eurós Siculus-nagydíjban, rajtuk kívül további négy díjazott 500-500 euróban, továbbá a szervezők értékes nyereményeket, stúdiófelvételeket, valamint fesztiválokon való bemutatkozási lehetőségeket ígérnek.

Fotó: a Siculus Fesztivál Facebook-oldala