Van-e értelme, hogy Ro-Alert jelezze a földrengést?

Csütörtök reggel 5,4-es fokozatú földrengés volt Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében. A földmozgást Székelyudvarhelyen nem, de Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és más székelyföldi, főleg háromszéki településeken érzékelték. Ro-Alert értesítés nem érkezett a katasztrófavédelemtől, de egyes androidos készülékek jelezték a mozgást. A történésekről Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár nyilatkozott a Digi24-nek. 

Az államtitikár elmondta, szerinte semmi értelme a Ro-Alerten keresztül riasztani a lakosságot, amíg nincsenek felkészülve arra, mi a teendő földrengés esetén. A felkészületlen emberek pánikba eshetnek, ami szerencsétlenséghez vezetne. 

Arafat elmondta, hogy a hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a lakosság alaposan fel legyen készülve a nagyerejű földrengésekre is. Romániában bármikor bekövetkezhet egy 7-es fokozatú földmozgás, amelyet a tudomány nem tud előrejelezni, így a Ro-Alert rendszer csak néhány másodperccel korábban tudna jelezni. Hozzátette, ilyenkor fontos, hogy az emberek ne a Facebookos tanácsokra”, hanem a hatóságok utasításaira hallgassanak.

Agerpres