Van, ahol már szinte kész van, máshol most fogtak neki

Fotó: TÓTH HUNOR

Haladnak a II. Rákóczi Ferenc utcai munkálatok, „tartja a határidőt a kivitelező”, mondta el megkeresésünkre a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője. 

Ez van készen, de mi van hátra?

A Jézus Szíve kápolnától a város végéig már csak a zöldövezeti munkálatokat kell elvégezni, az a rész 95 százalékban kész van. A következő szakaszon, a két Budvár utcai bejárat között most készül a kerékpárút, a járda, a zöldövezet, és ki kell, hogy alakítsák a házak előtti bejáró felületeket. A Budvár utcai bejárat, illetve a körforgalom között pedig most zajlik az esővízelvezető hálózat kiépítése. 

Az aszfaltozás tekintetében az első szakaszon (város bejárata–kápolna) már le van terítve mind a három aszfaltréteg, onnan a város központja felé, a Budvár utcáig két réteg van készen. A Budvár utca és a körforgalom között pedig még abszolút nem aszfaltoztak, mivel előbb el kell készüljön az esővízelvezető rendszer – magyarázta a szóvivő, hozzátette, a határidőig, vagyis a 2023-as év végig, biztosan minden elkészül, sőt, még korábban, ha valami nem jön közbe.

Tényleg nem elég széles az út mindenhol?

– tettük fel a kérdést, hiszen gyanúsan szűknek néz ki a szakasz, és ez folyamatosan téma az udvarhelyi sofőrök között is. Többen úgy vélik, a nagyobb járművek egyes szakaszokon nem fognak elférni egymás mellett. „Az út, ami a városból kimegy, hármas besorolású, megyei út, ennek a szélessége menetirányonként minimum három méter kell, hogy legyen, maximum három és fél. Körülbelül egy 200 méteres szakaszon hat méter a teljes útszélesség, ezt leszámítva mindenhol szélesebb, a 2,1 kilométer hosszúságú útszakasz legnagyobb rész 7 méter széles. Tehát a törvény által előírt szélességet mindenhol tartja” – reagált Zörgő Noémi. Azok a járművek, amelyek túl szélesek ehhez a szakaszhoz, mint például egy kamion, törvényesen nem is közlekedhetnek ilyen besorolású utakon, magyarázta. 

Hozzátette, amikor ez a téma előkerült, akkor még a legtöbb helyen az aszfalthoz hozzá sem nyúltak, csupán fel volt törve az út és akkor rakták be a szegélyköveket. Amíg ez nem nem történt meg, úgy tűnhetett, hogy túl keskeny az út, de valójában mindenhol követi a standardokat.