Változik a levegő a parlamentben

Hétfőn elkezdődött a parlament idei második rendes üléssszaka, mely december 31-ig tart. Első nap a képviselőház és a szenátus első ülésén kijelölték a házbizottságok új összetételét. Az alelnöki, a titkári és a kvesztori tisztségekre a parlamenti frakciók javasoltak jelölteket, majd szavazásra bocsátották a listát.

Ki lesz helyette?

Miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormányból, az őszi ülésszakban változhat a parlamenti többség. A szenátusnak új házelnököt is választania kell, az ALDE kormányból való kilépését követően ugyanis az alakulat elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, hogy a rendes ülésszak kezdetén lemond a házelnöki tisztségről. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Viorica Dăncilă szombaton Mamaián úgy nyilatkozott, a felsőház egyik szociáldemokrata alelnöke veheti át ideiglenesen a helyét.

Zajlik az egyezkedés
fotó: libertatea.ro

Így is történt: az új felsőházi elnök megválasztásáig a szociáldemokrata Şerban Valeca látja el a házelnöki feladatokat – döntött hétfőn a szenátus házbizottsága. A kormányfő ugyanakkor cáfolta azt az értesülést, miszerint tárgyalt volna az ALDE szenátusi frakcióvezetőjével, Daniel Zamfirral, hogy vegye át a felsőház vezetését és lépjen be a PSD-be. A PSD alelnöke, Gabriela Firea úgy nyilatkozott, hogy egyeztetések folynak pártja és a többi parlamenti párt törvényhozói között a többség megtartása érdekében.

Szakíts, ha bírsz

Attól sem riadnak vissza, egyes híradások szerint, hogy szétszakítsák az ALDE-t. Ennek egyik első, de kemény lépése lehet, hogy a PSD frakciója az ALDE volt külügyminiszterét, Teodor Meleșcanu-t támogatja a szenátuselnöki funkcióba, és ő megerősítette, hogy a szociáldemokraták tárgyaltak erről vele. Arról, hogy az ALDE ezt támogatná vagy sem, azt nyilatkozta, majd kiderül. Arra nem kérte a PSD, hogy lépjen be hozzájuk a pártba – szögezte le.

Tăriceanu ezzel kapcsolatban a Facebook-on vasárnap azt nyilatkozta, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök, miután sorra megkeresi az ALDE parlamentereit, hogy miniszteri funkciókkal csalja át őket magához, most a felsőház-elnöki tisztséget viszi vásárra.

RMDSZ a házban

A házelnököt ugyan még nem, a házbizottságot sikerült megszavaznia a szenátusnak. Úgy döntöttek, ebben az ülésszakban a PSD képviseletében Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean és Şerban Valeca tölt be alelnöki tisztséget a felsőházban. Titkári feladatokat lát el a PSD szenátorai közül Marian Pavel és Ion Ganea, kvesztori megbízást kapott Marius Dunca és Paul Stănescu szociáldemokrata honatya.

A házszabály értelmében a szenátus elnökét szavazócédulás, titkos voksolással választják meg. Valamennyi frakció javasolhat jelöltet, és az a jelölt nyer, aki megszerzi a jelen levő szenátorok többségének voksát.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy alelnöki titulust kapott az új házbizottságban, ez Alina Gorghiu-t illeti meg. A PNL szenátusi titkára Ionel Marcel Vela, kvesztora Cornel Popa lett. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részéről Silvia Dinică kapott egy titkári megbízatást a felsőház vezetésében. A negyedik kvesztori széket ismét az RMDSZ szenátora, Tánczos Barna foglalja el ebben a parlamenti ülésszakban.

A döntést 84 támogató és 4 ellenszavazattal hozta meg a felsőház.

hírösszefoglaló/Agerpres