Változatlanul dolgozni a nyugdíkorhatár elérése után is?

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után lehetőség lenne arra, hogy a munkavállaló fenntartsa munkaviszonyát, vagy megújítsa 70 éves koráig. Az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön bocsátotta közvitára a munkaügyi minisztérium, írja az MTI. 

Raluca Turcan hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy emelik a nyugdíjkorhatárt, inkább egy választási lehetőséget nyújtanának. A 70 éves kort sem muszáj feltétlenül megvárni, bármikor meggondolhatják magukat.  

A jelenleg érvényes törvények szerint az egyéni munkaszerződés automatikusan megszűnik, amikor a – megfelelő szolgálati idővel rendelkező – munkavállaló eléri a legális nyugdíjkorhatárt. Hogy ez mikor esedékes, ezen az oldalon számíthatod ki. Ez azonban nem zárja ki a nyugdíjasok foglalkoztatását, de az csak egy másik munkaszerződés alapján történhet. Ehhez képest a továbbiakban annak, aki tovább szeretne dolgozni, megmaradna automatikusan az addigi fizetése, és a folytatódó szolgálati idővel pedig tovább növekedne a későbbi öregkori járandóság.

Azok is visszatérhetnének a munkaerőpiacra, akik már nyugdíjba vonultak, de még nincsenek 70 évesek, de ebben az esetben felfüggesztenék a nyugdíj további folyósítását. Ez tehát azt jelenti, hogy senki sem kaphat állami nyugdíjat és fizetést is egyszerre. De kivételt képezhet például a nyugdíjas pedagógusok óraadása vagy a szerzői jogdíjjal honorált munkakörök is.

A téma már tavaly év elején felmerült, akkor még nem döntöttek arról, hogy mikor adnak ki erre vonatkozó rendelkezést. A törvénytervezet kéthetes közvita után kerül a kormány, majd várhatóan a parlament elé.