Választ kaptak a tanácsosok, de továbbra sem adnak pénzt a Szejkére

Megtört a sorminta, legutóbb volt kvórum a soron kívüli tanácsülésen, sőt, az ülés minden résztvevője normális hangnemben kommunikált egymással, nem volt szó fenyegetésekről, sérelmekről, majd meglátjátok ígéretekről. Az már teljesen más tál tészta, hogy a jelenlévő 15 önkormányzati képviselőből csak ketten fogadták el a határozattervezet és 13-an tartózkodtak, így továbbra sem lehet hivatalosan lehúzni a vécét a Szejkén. 

A szerző felvételei

Aki esetleg lemaradt volna, ott hagytuk abba, hogy a POL október 16-án, hétfőn a rendkívüli tanácsülés előtt kérést iktatott a polgármesteri hivatalban azzal az ígérettel, hogy szavazni fog amint a kérésben megfogalmazott kérdéseire választ kap, vagy neadjisten, a DNA döntést hoz. Már szerdán, október 18-án érkezett az e-mail az újabb péntek reggeli rendkívüli ülésről, de a városháza válaszairól akkor még semmi hírt nem kaptunk. Végül csütörtökön, 19-én valamivel négy után futottak be a POL kérdéseire adott válaszok. 

És mivel az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, 

péntek reggel 8 órakor meglett a kvórum,

igaz kicsit még álmosan, „most keltem” szemekkel. Hogy a korai óra eredményezte a normális hangnemű ülést vagy az élő közvetítés, ezt már nem tudjuk meg. 

Első napirendi pontként új ülésvezetőt kellett választani, tekintve, hogy Dávid Endre mandátuma lejárt. Egyetlen jelöltként, Biró Ervin Lórándot seperc alatt egyöntetűen kijelölték a posztra. Aztán elérkeztünk a fő témához a határozattervezethez, amellyel pénzt csoportosítanának át a szejkei kanalizálási munkálatok befejezésére. 

Péter Balázs a POL helyettes frakcióvezetője már itt megjegyezte, hogy a gazdasági szakbizottság nem fogadta el a tervezetet. Ennek ellenére Venczel Attila főjegyző elkezdte részletezni, milyen

válaszokkal szolgált az iktatott kérésre: 

hogy azért a Bethlen Gáboros beruházástól vennének el pénzt, mert az a projekt jelenleg fel van függesztve, „kontesztálási” eljárás alatt van, szerződést is kéne kötni már rá, de ez az idén esélytelen, így a pénzt sem lehet elkölteni, szóval nyugodtan mehetne a szejkei beruházásra. 

Sokadjára elismétli, hogy a beruházási tervet a testület már jóváhagyta, illetve hogy szükség volt a szakértői véleményre. Elmagyarázta, hogy 2020-ig, míg nem történt egy törvénymódosítás, az építmények nem voltak befejezettnek tekinthetők, míg nem történt meg az átvételük az arra kinevezett szakbizottság által. A kiegészítés hozott egy olyan változtatást, hogy amennyiben lehetetlen a legalitásba lépés az ilyen esetekben, akkor kell egy szakvélemény és az abban javasoltak megvalósításával be lehet fejezni a beruházást. A jegyző hozzátette, a szejkei beruházás esetében is ezért volt szükség a szakvéleményre.

Elmondta, a beadványra válaszolva, hogy egyetértenek a szakvéleményben megállapított hibákkal, melyeket a közbeszerzést megnyerő új kivitelező, a Termolang a tervnek megfelelően, illetve a kiadott építkezési engedély tiszteletben tartásával, a vele kötött közbeszerzési szerződés keretében fog  kijavítani. 

A Macops kontra Városháza ügyről is tájékoztatta a jelenlévőket a jegyző, kifejtette, hogy jelenleg egy polgárjogi per van a bíróság asztalán, ami döntésére vár, erre a következő határidő november 15. A bíróságnak arról kell döntenie, hogy a Macops Kft. által kért jogi, szakértői véleményt egyáltalán a bizonyítási eljárásban elfogadja-e. Az ügyben kölcsönös követelések vannak: a Macops kéri a bíróságot, hogy kötelezze Székelyudvarhely megyei jogú várost 406.440 lej mint az általa végrehajtott és ki nem fizetett szerződésből eredő fizetési kötelességek teljesítésére. Ezzel a követeléssel szemben egy viszontkeresetet nyújtott be város, amelyben arra kéri a Macopsot, hogy fizessen ki 280.964 lejt, amivel túl lett fizetve.

Ugyanakkor büntetőkamatot követel a polgármesteri hivatal, amelynek értéke meghaladja a 2 millió lejt. A jegyző szerint még egy perre lesz majd szükség, amiben a garanciális munkálatok értékét kérik majd a Macopstól, amelyeket az elutasított elvégezni. 

A kié lesz a felelősség

kérdésre válaszolva a jegyző monológjában rámutatott arra, hogy a 2019-ben elfogadott közigazgatási törvénykönyv  szerint a helyi hatóságok döntéseiért a közigazgatási, polgárjogi és büntetőjogi felelősség a köztisztviselőket terheli, amennyiben ők megalapozták technikai, jogi szempontból, illetve kedvezően véleményezték és ellenjegyezték a testület döntéseinek törvényességét. Viszont ugyanennek a 240-es cikkelynek a 4. bekezdése arra is rámutat, hogy a helyi tanácsosok felelőssége csak abban az esetben jöhet szóba, amennyiben olyan határozatot fogadnak el, amelyet technikailag, jogilag nem alapoztak meg, és amelyet adott esetben törvényessége szempontjából a jegyző megtagadott aláírni. Röviden, a jegyző szerint, ha valami probléma lesz határozattervezet elfogadása miatt, a felelősség a jegyzőt fogja terhelni. 

A polgármester még hozzáfűzte, hogy ők nem perelték be a Macopsot, a cég vitte bíróságra az ügyet, illetve hogy a két pumpára kell a 400 ezer lej, amelyek nem is szerepeltek az eredeti tervekben, de a szakértő megállapította a szükségességüket stb.

Döntsön hát a bíróság

Réthi Enikő Kinga POL-os képviselő, aki a tanácsülés után le is mondott tisztségéről, szembehelyezkedett a jegyzővel, miszerint a törvény, hogy kire hárul a felelősség, többféleképpen értelmezhető és a joggyakorlatban sincs egységes álláspont. Venczel szerint azonban a törvény egyértelmű, annak ellenére, hogy ő maga nem teljesen ért vele egyet, és 2019 óta nem volt eddig túl sok hasonló eset, még ki kell alakulnia a joggyakorlatnak.

A Szabad Emberek Pártjának frakcióvezetője, Godra Zsolt is felszólalt, megjegyezte, hogy bár megkapták a hozzáférést a Macops és a városháza között folyó és lezárt perek dokumentációjához, de tekintve, hogy az több mint száz oldalas, csütörtök délután négytől másnap reggel nyolcig nem sikerült úgy végigolvasni, hogy véleményezni tudják. Szerinte a bíróság azért halasztotta a döntést szeptemberről november 15-re, mert a DNA-kivizsgálás befejezésére vár és szerinte meg is várja, mielőtt ítéletet mondana.

Hozzátette, szerinte, a Macops nem követelné peres úton a pénzt, ha nem lenne biztos abban, hogy az összeg őket illeti. Bejelentette, hogy feloldozták kollégáikat a pártfegyelem alól, hogy mindenki saját belátása szerint dönthessen, és ez így is marad, míg tisztán nem látnak a kérdésben. Hozzátette, ő maga tartózkodni fog. 

A jegyző előbb arra reagált, hogy a bíróság a DNA döntésére várna, szerinte a két ügy teljesen különálló, másodsorban meg arra, hogy abban kérdésben, hogy ki kinek tartozik és mennyi pénzzel, arról döntsön a bíróság.

Ekkora látszólag mindenki megelégelte a vitát, Biró Ervin Lóránd végre szavazásra bocsátotta az ügyet, a képviselők kérték, hogy névre szólóan. A kérésnek eleget téve, egyesével hallgattunk végig 13 tartózkodom feleletet és kettő darab igent, egyet Ölvedi Zsolt alpolgármestertől, egyet pedig Major Sándor POL-os képviselőtől. 

Kisiparosok leállítva?

A fő téma végére érve, többen is elhagyták a termet, pedig hátra volt még a különfélék. Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető számonkérte a polgármestert a 8 millió lejes hitel okán, amiből végül 5,3-at kapott a város, illetve amit vissza is utalt Udvarhely a központi költségvetésbe, mert nem tudja felhasználni. A pénz a kisiparosok inkubátorházának projektjére kellett volna, amit le is akarnak állítani, pedig, az idén aktualizálták rá terveket. „Kérem, polgármester úr, miből fogja a város fedezni a hiányzó 8 millió lejt?”, szegezte Gálfinak a kérdést Berde. 

A polgármester azt felelte, jelenleg tárgyalnak a Központ Regionális Fejlesztési Ügynökséggel (ADR). Kiemelte, hogy az összegnek csak egy részét küldték vissza, amire azért volt szükség, mert állami támogatásként nem vihető át a következő évi költségvetésbe. Hozzátette, hogy ezek a projektek máshol sem haladtak, viszont a beruházást folytatni szeretnék a következő ciklusban.  

Benedek Árpád Csaba azt sérelmezte a téma kapcsán, hogy az önkormányzati képviselők nemhogy megkérdezve, tájékoztatva sem lettek a visszautalásról, kérte, hogy erre a jövőben figyeljen a jegyző. 

Major Sándor felhozta még, hogy a felújított II. Rákóczi Ferenc utcában felgyorsult a forgalom, ezért veszélyes a Budvár utcából rákanyarodni, erre kéne valami megoldás. Illetve szerinte a városi parkban túl sötét van este, erősebb vagy több fény kellene oda. Benedek Árpád Csaba szerint egy biciklitárolót kellene elhelyezni a Márton Áron téren, mert a diákok nincs hol tárolják a biciklijeiket, rollerjeiket. Rámutatott arra is, hogy az iskolában 2-kor végző diákok számára nincs iskolabusz. Vagy korábban el kell kéredzkedniük, vagy várniuk kell, szerinte ezt orvosolni kéne. Sürgetett még egy közlekedéssel kapcsolatos pályázási lehetőséget is, amelyben érdekelt lehet Udvarhely és a környező települések is, kérte, hogy terjesszék elő az ügyet a rendes havi tanácsülésen. 

Jó-jó, de mi lesz akkor a Szejkével?

A tanácsülés után, a jegyző telefonon elmondta, hogy a többi költségvetésmódosításra váró tétellel együtt a Szejke-ügy még egyszer napirendre kerül a rendes havi tanácsülésen. Ha megint nem ítélik oda a képviselők a kellő összeget a Szejkének, a Bethlen Gábor utcai beruházásból fennmaradó pénz máshová fog menni.

A költségvetési szerződés viszont meg van kötve, van is rá egy 250 ezer lejes keret, ez mindenképp rendelkezésre áll. A különbözetet, a szükséges 400 ezer lejt a következő évi költségvetésből lehet majd esetleg odatenni, magyarázta a jegyző, de az még a jövő zenéje.