Vak zenész koncertezik a vak gyerekekért

Tcha Limberger, belga származású, vak, cigány, világhírű zenész és Benjamin Clement gitárművész jótékonysági koncertje lesz este 18 órától a művelődési ház koncerttermében. A belépés ingyenes, de a kihelyezett urnák segítségével támogatásokat fogad el az Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány a magyar vak gyerekek anyanyelvi tanulásának támogatására – olvasható a Facebook-esemény leírásában.

Tcha Limberger 1977-ben született egy neves belga cigány zenészcsaládba. Belga jazz- és világzenei művész (gitár, hegedű, ének, zeneszerzés), akinek a cigány jazz és a balkáni zene, a magyar nóta és az eredeti kalotaszegi muzsika is a repertoárját képezik. Kisgyermekként vesztette el látását, édesapja, a gitáros és énekes Vivi Limberger zeneileg a cigány zenei hagyományokra oktatta.

 A videófelvételen Tcha Limberger, Csikós Vilmos nagybőgős és  Benjamin Clement gitárművész társaságában

Az eredményeit méltató kritikusok azt állítják róla, hogy „teljesen a zenéből van “, „a cigányzene polihisztor királya”, míg zenész kollégái „az ötödik elemként” emlegetik. Nyolc nyelven beszél, ír olvas, magyarul anyanyelvi szinten.

Django Reinhardt cigány swing stílusának világában nőtt fel, és az évek során számos vezető előadóval dolgozott együtt. Változatos zenei ízlése, érdeklődése és szenvedélye már kora gyermekkorában kialakult: első önálló koncertjein flamencót énekelt, miközben saját magát kísérte gitáron, mindössze nyolc évesen. Vonzódik és szereti a világ hagyományos zenéjét, hosszú ideig egy belga zenészekből álló zenekart vezetett, amely aimara és a bolíviai quechua indiánok zenéjét játszotta.

Modern klasszikus zeneszerzést tanult Dick Vanderharst belga zeneszerző mellett, akinek a Les ballets C de la B Patchagonia című, Lisi Estaras által rendezett táncdarabjára komponált először. Két jelenlegi projektje van a rengeteg fellépés mellett: Fabrizzio Cassollal közös „I Silenti”, valamint a sokat ünnepelt Les Violons de Bruxelles nevű vonós swing zenekar.

Tcha Limberger a kalotaszegi zenét mentoránál, a legendás Neti Sándornál, a budapesti magyar nóta stílust pedig az ünnepelt prímás mellett, Horváth Bélánál tanulta. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy kivételes és lelkes tanárként ismerjék el, gyakran tart mesterkurzusokat és vezet interaktív workshopokat a jazz és a közép-európai népzene témakörében. Mostanáig azonban a Budapest Gypsy Orchestra-val való fellépése hozta meg számára a legnagyobb hírnevet, a The Sunday Times így méltatta: „A polihisztor virtuóz Tcha Limberger a cigányzene királya!”

Kurt Van der Elst