Vajon a banik növelik majd a természetvédő kedvet?

Holnaptól, november 30-tól indul Romániában is a betétdíjas visszaváltási rendszer (SGR), amelynek beindításával és megfelelő működésével a következő években akár 80 százalékkal is nőhet a hulladékok újrahasznosítási aránya Romániában, írja az Agerpres. November utolsó napjától 0,50 lej garanciát fogunk fizetni az üzletekben az italok (víz, üdítők, sör, almabor, bor, szeszes ital) megvásárlásakor, és a csomagolások visszaváltásakor visszakapjuk az 50 banis betétdíjat. Visszaváltani az üvegből, műanyagból vagy fémből készült, 0,1 liter és 3 liter közötti űrtartalmú, nem újratölthető italcsomagolásokat lehet.

A Green Environment Support keddi közleményében a környezetvédelmi minisztérium adataira hivatkozva azt írták: a visszaváltási rendszerrel évente mintegy 7 milliárd italcsomagolást fognak begyűjteni Romániában, a második legnagyobb mennyiséget az EU-ban Németország után. Az ország 3,5-ször több csomagolóanyag begyűjtésére lesz képes, mint például Szlovákia, ahol évente 2 millió gyűl össze. Románia teljesítheti az Európai Unió által megszabott célokat, és vezető szerepet tölthet be Közép- és Kelet-Európában a körforgásos gazdaság terén – mutatott rá elemzésében egy környezetvédelmi tanácsadó cég.

A tanácsadó cég vezérigazgatója, Daniela Dobre elmondta, Románia ezen a téren jelenleg messze áll mind az EU által megszabott céloktól, mind az európai átlagtól, és bár naprakész statisztikák nincsenek, a települési hulladék újrahasznosítási arányát 11-12 százalékra becsülik, míg az európai átlag 50 százalék.

Az Európai Unió 2026-ra 85 százalékos begyűjtési célértéket szabott meg Románia számára az üveg, 90 százalékot a műanyag és ugyancsak 90 százalékot a fém csomagolóanyagok esetében. „Románia még nagyon az elején jár a lineárisról a körforgásos gazdaságra való áttérés felé vezető úton. A Világbank adatai szerint a román gazdaság mindössze 1,3 százalékban körforgásos” – mutattak rá a közleményben.

Norvégia, Dánia, Németország, Belgium, Izland, Észtország, Szlovákia, Csehország, Lettország és Litvánia után Románia a tizenegyedik európai ország, amely bevezeti a betétdíjas visszaváltási rendszert.

Agerpres / Kiemelt kép: Freepik