Vádat emelt a DNA a kórházi korrupciós ügyben

Három hónap előzetes letartóztatás és szinte két hónap házi őrizet után a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt Lukács Antal és mások ellen abban a korrupciógyanús közbeszerzési ügyben, amely Hargita mellett Brassó megyére is kiterjed – derül ki az ügyészség április 27-ei közleményéből.

A DNA korábbi közlése szerint bizonyos Brassó és Hargita megyei kórházak, köztük az udvarhelyi kórház, szabálytalanul odaítélt szerződésekkel, túlbecsült áron vásároltak egészségügyi felszereléseket, amelyek egy része nem felelt meg a szabványoknak, egy része pedig fölösleges volt. Ugyanakkor a kórházak vezetőségének tagjai és/vagy ezek bizalmasai pénzt kaptak a szerződésekért cserébe a közbeszerzéseket elnyert cégtől. Az udvarhelyi kórház esetében 2,3 milliós károkozást állapítottak meg, ugyanennyi törvénytelen haszon érte ugyanis az érintett brassói céget.

Konkrétan,

a korrupcióellenes ügyészség azzal vádolja Lukács Antalt, hogy április 10-e és december 2-a között a közbeszerzési előírások megsértésével kötött több szerződést az említett Chantel Sante nevű céggel, akinek a tulajdonosától cserébe 30.000 eurót kaphatott. Ebből 20.000 euró egy megígért 20%-os részesedésből származhat, aminek a végösszege 89.000 euró lett volna a 2 millió lejt (4-500 ezer euró) meghaladó összegből. A gyorsított kifizetésekért cserébe Lukács állítólag azt kérte a meg nem nevezett üzletembertől, hogy járjon közbe egy országos hatóságnál (ANMCS) annak érdekében, hogy az udvarhelyi kórház megszerezhesse a kettes akkreditációs besorolást, habár csak a harmadik szintet teljesíti.

Fennáll továbbá a gyanú, hogy munkatársai, Bálint Enikő és Barczán László is kaptak és elfogadtak pénzt és más javakat, de ezek értékét egyelőre nem tudták felmérni. Az ő szerepük abban állt, hogy a dokumentumok egy részét ők készíthették elő és az érintett üzletember két közvetítőjének (a sofőrje és a könyvelője) hozzáférést nyújthattak olyan bizalmas információkhoz, mint a többi, közbeszerzésre jelentkező cég ajánlatai.

A három udvarhelyi személy és a brassói üzletember házi őrizetben, a többi érintett személy szabadlábon védekezhet.

Az ügyet a Brassói Törvényszék elé terjesztették az ügyészek, és kérték az elrendelt intézkedések (házi őrizet) fenntartását.