Vadászaton támadt emberre a medve (frissítve)

Etéd közelében, egy hajtóvadászaton történt medvetámadás szombat délután, az egyik hajtóra támadt rá a vadállat.

Január 29-én 14 óra után az Etéd és Énlaka között található Peszente-tető alatt éppen vaddisznóhajtáson vett részt egy 14 fős társaság, amikor egyiküket leütötte a bokorból egy medve. Az áldozat szerencséjére egyik társa és a kutyák elijesztették a vadat, így szabadult meg – mesélte Fazakas Attila, a Hubertus vadásztársaság igazgatója, aki maga is részt vett a vadászaton.

A szászszentlászlói, tapasztalt hajtónak számító román férfit sokkos állapotban találták, horzsolás, harapás nyoma volt látható rajta, de nem vérzett. Karján, combján karmolások, véraláfutások voltak, részletezte az igazgató.

A 112-t a vadászat szervezője hívta, a keresztúri mentő érkezett ki a Peszente-tetőre, ahová saját kocsival vitték ki a sérültet. Ott elsősegélyben részesítették, majd bevitték a székelyudvarhelyi kórházba. A megyei mentőszolgálat tájékoztatása szerint mindkét lába sérült, jobb karja valószínűleg eltört, a pontos diagnózisról egyelőre nem sikerült információt szereznünk.

Frissítés (16 óra 25 perc): Nem tört el semmije, de mind a négy végtagja sérült, többnyire harapásnyomok voltak, főleg a jobb oldalán. A pácienst ellátták, sebeit felvarrták, antibiotikumos kezelést kap a fertőzés megelőzése érdekében. Stabil az állapota, végig eszméleténél volt, ha minden jól megy, egy hét múlva valószínűleg hazamehet – közölte dr. Szöllösi Attila orvosigazgató.

Mi lesz a medvével?

Kérik a környezetvédelmi minisztériumtól a kilövési engedélyt, de elég komplikált, mert ha most kérik, két hónap múlva kapják meg, amikor még nem nagyon vannak mozgásban a medvék. Egyébként nem ismeretlen számukra a probléma, a közelben van egy marhatenyészet, ahonnan jelentettek már korábban egy veszélyes egyedet, amely emberi hangra támad.

Az azonnali beavatkozást viszont nem tudják alkalmazni, mert az egyelőre csak beltelekre, lakott területre vonatkozik, közölte kérdésünkre a vadász. Ezt megerősítette a csendőrség szóvivője is, aki szerint ebben az esetben csak a mentőt riasztották, őket nem.

A Tánczos-féle új medvetörvényt, mely a kültelekre is kiterjeszti az azonnali beavatkozás lehetőségét (ez esetben kilövést), jóváhagyta már a parlament, viszont az államelnök nem hirdette ki, visszaküldte megfontolásra.