Úzvölgye: szinte megtalálták a román katonát

A német megfigyelt, az orosz emlékhelyet kért, a román nem tudja még, a magyar kegyeletsértésért szólalt fel. Nemzetközi bizottság vizsgálódott a temetőben.
Fotó: Mediafax

A román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására kilátogattak az Úzvölgyébe német, orosz, magyar hadisírgondozók november 6-án, szerdán. A júniusi incidens óta nem történt előrelépés a temető ügyében, ezért is fontos volt a találkozó.

Magyaroszágot Kovács Vilmos ezredes képviselte, aki kérte a kegyeletsértő állapot megszüntetését, amit a román fél nem látott bizonyítottnak. Az ezredes javasolta a közös feltárást a kérdéses területen, mert ha katonák nyugszanak alatta, akkor azok az 1917-ben eltemetett magyar katonák lehetnek.

Továbbá, sérelmezte az ötven betonkereszt felállítását az „ismeretlen román hős” feliratokkal, miközben az ONCE 11 román katonáról tud. Abból a tizenegy katonából öt magyar, egy pedig orosz a magyar fél szerint.

Kovács elmondta, a német fél nem foglalt állást, még tájékozódnak a kérdésben. Az oroszok a magyar fél álláspontját támogatják, fontosnak tartják az itt elesett 22 orosz katonának emlékhelyet állítani. Minden érintett ország képviselőjét Budapestre hívta, hogy ott folytathassák a tárgyalásokat – adta hírül az MTI.

Kiderült, nem román katonát talált a hobbitörténész

Szeptember 23-án a Mediafax hírügynökség is beszámolt arról, hogy egy hobbitörténész egy katona földi maradványaira bukkant fémdetektorral az úzvölgyi temető környékén, az I. világháborús frontvonal helyszínén.

Az Informația Harghitei már román katonaként számol be a felfedezésről, bemutatja Vasile Boboc-ot, aki egyik barátjával keresgélve a területen először egy sisakra lett figyelmes, majd előkerült a detektor, aminek segítségével poharat, bajonettet, csontokat fedeztek fel.

A sisak modellje, és a katona felszerelése alapján kijelenthető, hogy egy román katonáról van szó – idézik a leletek megtalálóját.

Ezután hívták az egységes segélyhívót, a hatóságok kiszálltak a helyszínre, a csontokat a bákói törvényszéki orvosi intézetbe, a tárgyakat a Bákó megyei kulturális intézethez szállították.

Az Informația Harghitei kiemeli, Vasile Boboc engedéllyel rendelkezik, fémdetektora be van jegyeztetve a rendőrségnél. Korábban egy másik helyszínen egy német tiszt földi maradványait találta meg a kutató.

A Háromszék napilap információi szerint Árus Zsolt emberjogi aktivista levélben kérte az orvostani intézettől a vizsgálat eredményét, akik átirányították a jászvásári intézethez. A november 5-én keltezett válaszlevelükben cáfolják a „román katona maradványainak megtalálását Dormánfalva területén”.