Utolsó percig szépülnek a kismamák

De nem mindegy, hogy mit kennek magukra. A természetes mindig jobb.
A kép illusztráció.

A várandósság alatt átalakul a nők teste, szokták mondani, ebből kiindulva logikus, ha a testápolás, és a kozmetikai igények is megváltoznak. Tamás Diána kozmetikussal beszélgettünk a kismamákra vonatkozó szépségápolási javaslatokról.

Ilyenkor minden jót meg kell adni a testnek, amit kíván – kezdte a kozmetikus –, de természetesen nem a harmadik tábla csokoládéra gondolt.

A szépségápolásra is igaz, hogy ami jó a mamának, az jó a babának is, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi a valóban jó a testünknek. Alapvető szabály, hogy ha természetes alapanyagokat használunk, az mindenképp biztonságosabb, mint a szintetikus készítmények, de nem feltétlenül kell bio-őrült ősanyává válnunk a várandósság alatt.

A szervezet jelzi, hogy mire van szüksége, az a legfontosabb, hogy a kismama jól érezze magát a bőrében ebben az időszakban, és ez anélkül is lehetséges, hogy vagyonokat költene kozmetikumokra, vagy a szépségszalonokban – hangsúlyozta a szakember.

Tetőtől talpig, sorban

Kezdjük a fejünk tetején: a haj textúrája szinte törvényszerűen megváltozik a várandósság alatt, a hullámos haj kiegyenesedhet, vagy fordítva. A hormonháztartás hatással van a faggyúmirigyek működésére, így sokan tapasztalják, hogy gyorsabban zsírosodik a hajuk, mint korábban. Szintén a hormonok miatt a kismamák haja dúsabb és fényesebb lesz, a rossz hír viszont az, hogy a szép hajkorona a szülést követően nem marad meg, egy része kihull, érzékenyebb, törékenyebb, gyengébb minőségű lesz.

Megoldásként a csalánsampont ajánlotta a kozmetikus, és erős zsírosodás esetén is a natúrkészítmények alkalmazását javasolja.

A hajfestésről igyekeznek lebeszélni az anyukákat a szakemberek, vagy, ha mégis ragaszkodnak hozzá, akkor inkább ammóniamentes hajszínezőket javasolnak nekik. Igaz, ezek nem annyira tartósak, de cserébe nem terhelik a szervezetet az esetlegesen felszívódó vagy belélegzett erős vegyszerek. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb várandós nő ugyanúgy használja és igényli a hajfestést, mint a terhessége előtt – jegyezte meg a kozmetikus.

Csipkét az arcra

Az arcbőr is egy olyan felület, ami látványos változásokon mehet keresztül a kilenc hónap alatt. A leggyakoribb panasz a zsírosodó, pattanásos bőr, de előfordul, hogy valakinek szárazabb lesz a bőre.

A megoldás nem feltétlenül egy drága kozmetikum. Tamás Diána a csipkebogyó tartalmú készítményekre esküszik, legyen az krém, tonik vagy arcradír. Ez nem a legdrágább alapanyag, és mégis nagyon jó hatása van. Emellett sok anyuka egyszerű kókuszolajat használ az arcára, a tapasztalatok szerint ez is kiváló kozmetikum.

A sminkelés nem tilos ilyenkor, de arra számítani kell, hogy a bőr érzékenyebb, könnyebben felléphetnek allergiás reakciók, ilyenkor egyszerűen mossuk le a sminket – javasolta a szakember. A kozmetikai kezeléseknél pedig inkább nyugtató hatású krémeket ajánlott használni, nem olyanokat, amelyek vérbőséget okoznak.

A fogak egészsége

és egyben szépsége szintén kulcsfontosságú a várandósság alatt. Legalább két alkalommal ajánlott felkeresni a fogorvost, hogy a nagyobb bajt megelőzzük, hiszen gyakori a fogak gyorsabb romlása ebben az időszakban. Az első és a harmadik trimeszterben a nagyobb fogászati beavatkozásokat jobb elkerülni, de ennek részleteiről a fogorvossal érdemes konzultálni.

A kalciumszint csökkenése miatt meggyengülhetnek a fogak, netán mozogni kezdenek, vagy kiesik egy-egy tömés belőlük. A fogínyvérzés is gyakori probléma. Ezekre is mind a fogorvos feladata megoldást kínálni.

A konyhából is lehet

Természetesen nem csak az ápolás, a genetika is meghatározza, hogy kinek hogyan viseli a bőre az extrém terhelést, de jobb, ha legalább megtesszük érte, ami tőlünk telik – mondta a szakember. Az egyik legkedveltebb, és talán leghatékonyabb kence erre a célra a shea vaj, vagy az ezt tartalmazó krémek. De tulajdonképpen minden hidegen sajtolt növényi olaj is jót tesz, ami kellőképpen felszívódik a bőrbe. Lehet kókusz-, olíva- vagy csipkebogyóolaj, akár a méhviasz is, és jó hatással vannak az E-vitamint tartalmazó krémek is.

A bioboltokban ezek mind megtalálhatóak, de nem muszáj a legdrágábbat választani itt sem, vannak kismamák, akik egyszerűen a háztartásban is használt kókuszolajat vagy olívaolajat kennek a bőrükre – osztotta meg a kozmetikus.

Azok a női lábak

A szőrtelenítés ilyenkor még kényesebb kérdés, mint máskor, a bőr fokozott érzékenysége miatt jobban fájhat például a gyantázás, de még mindig jobb megoldás, mint a borotválás. A szakember tapasztalatai szerint az anyukák a tartós hatása miatt vállalják be a gyantázással járó kellemetlenséget, főként a szülés előtt.

A láb-és körömápolás sem maradhat ki a sorból, és az utolsó hetekig-hónapokig nem is jelent különösebb kihívást, akkor azonban már egyedül nem megy. Két megoldás van: vagy a segítőkész apukákat vonjuk be a feladatba, vagy pedikűröshöz fordulunk.

A műkörömépítés körülbelül ugyanaz a történet, mint a hajfestés: aki eddig élt vele, ezután sem szívesen mond le róla, hiába, hogy a körmösnél használt UV fényű lámpák nem biztos, hogy jót tesznek a szervezetnek. (Ugyanebből kifolyólag a szoláriumozás is tilos a kilenc hónap alatt.) Ennek ellenére az anyukák többsége ragaszkodik a szép körmökhöz, utolsó percig szépülnek – fogalmazott a kozmetikus.

Úgy élvezném én a strandot

Nyáron a fényvédelemre kell odafigyelni, nem csak a babák, hanem az anyukák esetében is. A déli órákban ragaszkodjunk az árnyékhoz, ha mégis napon vagyunk, akkor az 50 faktoros naptejnél ne adjuk alább. A várandós nők bőre egyébként is erősebben pigmentálódhat, elszíneződhet, az anyajegyeken, meglévő májfoltokon is észlelhetünk változást. Ezeken kívül a terhesség utolsó heteiben kiülhetnek az arcra sötétebb foltok, amelyek a szülés után maguktól visszahúzódnak. Ha mégsem, akkor érdemes bőrgyógyászt felkeresni.

Ha már a napozásnál tartunk, a strandolásról is érdemes szót ejteni. Az erősen klóros víz kiszárítja a bőrt, a közfürdőknél a fertőzésveszéllyel is számolni kell, éppen ezért a várandósság első hónapjaiban általában azt javasolják, hogy kerüljük ezeket a helyeket, különösen akkor, ha nehezen fogant meg a baba.

Se túl meleg, se túl hideg

Az utolsó trimeszterben (de a többiben is) a túl forró, 38-40 Celsius-fok feletti hőmérsékletű víz kockázatot jelenthet, méhösszehúzódásokat okozhat. Ha nem zár jól a méhszáj, és beszivároghat a víz, az is veszélyes lehet a babára. Így hát marad a langyos víz és a zuhanyzás, fürdés helyett – összegzett a kozmetikus.

A visszerek is sok kismamának jelentenek gondot, és fontos tudni, hogy a túl hideg vagy túl meleg fürdővíz ezekre sincs jó hatással, mert erőteljesen tágulnak-szűkülnek miatta. Egyszerű, de nagyszerű segítség a visszeres lábnak, ha pihenés közben felpolcoljuk, ezáltal segítve a vér visszaáramlását. Használhatunk gyógynövényes borogatást, C és B vitamint tartalmazó krémeket, amelyeket mindig a szív irányába masszírozva vigyünk fel a bőrre – tanácsolta a szakértő.

Ide kapcsolódik az ilyenkor szintén gyakran jelentkező aranyér megelőzése vagy kezelése: sok rostdús táplálékot, folyadékot kell fogyasztani, de jót tesz még a kapor, a köménymag és a lenolaj fogyasztása is.

Kilenc oda, kilenc vissza

Szülés után nem csak a mérleg, a tükör sem biztos, hogy a legjobb barátunk lesz, de a várandósság alatt felszedett 12-15 kiló plusz teljesen természetes. A nagyanyáink által használt hasszorító pozitív hatásait ma is sokan tapasztalják – mondta a kozmetikus. Úgy tartják, hogy a testnek kilenc hónapig tart felkészülni a szülésre, és ugyanennyi időt kell adni a regenerálódásra is, de nyilván nem árt segíteni picit a visszarendeződést.

Az egyik legkényesebb terület a has bőre, hiszen itt megy végbe az egyik legnagyobb változás, a bőrnek ki kell nyúlnia, és minden azon múlik, hogy mennyire rugalmasan képes erre.

A kozmetikus tanácsa, hogy már a terhesség elejétől figyeljünk rá és ápoljuk ezt a területet, még akkor is, ha még nem érzünk feszülést, húzódást a bőrön. Utólag ugyanis szinte lehetetlen segíteni a berepedezett bőrön. Igaz, a striák idővel halványabbak lesznek, de teljesen nem tudjuk eltüntetni őket.

A kisbabák bőréről

is ejtsünk néhány szót, mert az anyukák – és az apukák is – hajlamosak túlzásba vinni a gondoskodást, és ezzel együtt a fölösleges kiadásokat. Az első néhány hétben a vegyszereket tartalmazó babafürdető készítmények inkább ártanak, mint használnak. A kicsi fürdetésére tökéletesen megfelel a meleg víz, amibe egy kis kamillateát öntünk – vélekedett a szakértő. A kipirosodott popsira jók az erre előállított kenőcsök, azt ne hagyjuk kezelés nélkül.

A nedves törlőkendő és a púder használata megosztja az anyukákat, ebben mindenki döntsön belátása szerint – tanácsolta. A babák bőrének ápolására is a természetes növényi olajok ajánlottak, de itt is érvényes, hogy nem a legdrágább készítmények a legjobbak. Sokkal fontosabb, hogy bármit használunk, annak ne legyen lejárva a szavatossága, és tartsuk szem előtt az egyszerűség és praktikusság elvét – összegzett a kozmetikus.