Útlezárások, áramszünet, késések

Szerencsére nagyobb a hó, mint a baj Udvarhelyen és környékén.
A kép illusztráció.

Téli körülmények között zajlik a közlekedés péntek reggel óta Hargita megye országútjain, miután egész éjjel havazott. Az éjszaka folyamán két szakaszon is lezárták a forgalmat az úttest megtisztításáig, áram nélkül maradt egy falu – tájékoztat az Agerpres.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) sajtószóvivője, Alina Ciobotariu elmondta: a 15-ös országúton, Maroshévíz (Topliţa) és Borszék (Borsec) között, illetve a 12C jelzésű országúton, a Gyilkostónál kellett lezárni a forgalmat. Itt elakadt a hóban egy negyven személyt szállító busz. Miután hótalanították az úttestet, a jármű folytatta útját. Siklódon egy középfeszültségű hálózat és három transzformátorállomás meghibásodása miatt áram nélkül maradt 326 fogyasztó.

25 cm-es új hóréteg

hullott le az éjszaka, ami sárga jelzésű riasztásnak megfelelő mennyiség, ezért minden eszközzel dolgoznak az országutakon – mondta el Cătălin Romanescu, a országutakért felelős hatóság Hargita megyei vezetője. A megszokottnál jóval nagyobb mennyiséget, 350 tonna sót szórtak el déli 12 óráig az utakon, és folyamatosan vágják az útmenti fákat, amelyek közúti veszélyforrást jelenthetnek. Az ajánlott sebesség 50 km/h településen kívül, 30 km/h településen belül – tette hozzá az útügyi főnök.

A megyei utakért felelős gépek mozgását itt lehet élőben követni. A rendszer jelzi a járművek pontos helyzetét, típusát, üzemmódját, haladási sebességét. Pénteken 13 órakor így nézett ki a térkép:

A buszok, vonatok

a szokásos menetrend szerint közlekednek, de az udvarhelyi buszállomáson átlagosan 15-20 perc várakozásra kell számítani. A székely gőzös is akadálymentesen közlekedik, legalábbis a segesvári vonatállomásnál nem tudnak késésről.

Amennyiben friss információi vannak a Hargita megyei közlekedési állapotokról, balesetekről, írjon nekünk a szerkesztoseg@uh.ro-ra vagy a Facebook oldalunkra.