Utaznál és kell a teszt?

Fotó: Mediafax

A nyár közepére újra emelkedő számok újabb korlátozásokra késztettek egyes országokat, többek között Görögország és Magyarország is bevezette határain a negatív koronavírus-teszt felmutatását a román állampolgárok részéről. Éppen ezért jártunk utána, hogy a turistaszezon kellős közepén hogyan, mikor, mennyiért lehet beszerezni nálunk az átkelésre feljogosító bizonyítékot.

Hargita megyében több helyen is meg lehet csináltatni a tesztet. Az egészségügyi minisztérium honlapján a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai kórház mellett a Prodia és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) laborját is feltüntették, viszont utóbbiről kiderült, hogy kérésre nem csinálnak tesztet.

A Prodiának három laborja is van: Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában, mindháromban készítenek lakossági kérésre tesztet. Az ár egységes: 24 órán belül 350 lej, 48 órán belül 280 lej, plusz 20 lej az angol nyelvű fordítás, igény esetén – ezt külföldön, a határátkelőknél kérhetik. Programálást viszont – július 23-án – leghamarabb augusztus 7-ére tudtak adni Udvarhelyen, ahogy Csíkban is, míg Gyergyóban már csak augusztus 18-ára.

Udvarhelyen a kórházban 280 lejbe kerül, kérésre adnak angol nyelvű példányt is, és 48 órát kell várni az eredményre. Itt – július 22-én – augusztus 12-e volt a legkorábbi időpont, amikor tudnak fogadni.

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórháznál azt mondták, hogy júliusra már ők sem tudnak fogadni, az augusztusi programálást pedig attól függően adják, hogy mikor kell elutazni, mert ettől függ az érvényessége is (Magyarországra a beutazástól visszamenőleg 5 napon belül két negatív teszt szükséges, közöttük 48 óra eltéréssel). Náluk 300 lejbe kerül és magyar vagy angol nyelven is kiállítják – a magyar határnál mindkettőt elfogadják.

Elérhetőségek

Csíkszeredai megyei kórházi laborja: 0372 661 291, Dénes László u. 2.

Székelyudvarhelyi városi kórházi laborja: 0266 212 186 (137-es belső – délelőtt hívható), Bethlen Gábor u. 72

PRODIA udvarhelyi laborja: 0749 265 389 (hétköznapokon 8-18 között), a városi kórház épületében

PRODIA csíki laborja: 0740 016 082 (hétköznapokon 8-18 között), Mikó u. 1.

PRODIA gyergyói laborja: 0749 215 645 (hétköznapokon 8-18 között), Gyilkostó sugárút 6.

Bővebb tájékoztatást a tesztelés folyamatáról ebben a cikkben találsz.

A teszt hiányában Magyarországon kéthetes karanténba helyeznek a hatóságok, a kivételekről és többet a police.hu-n lehet olvasni. Nem kell például koronavírus-tesztet felmutatnod a román-magyar határon, ha csak átutazol Magyarországon, munkavállalás vagy nyaralás céljából, de a kijelölt tranzitútvonalat nem hagyhatod el, és 24 órán belül ki kell lépned az ország területéről – többet erről itt olvashatsz.

A román külügyminisztérium azt javasolja a román állampolgároknak, hogy kövessék weboldalát, amelyen országokra lebontva lehet ellenőrizni a beutazási feltételeket, illetve használják a Călătoreşte în siguranţă applikációt. A magyar állampolgároknak a Konzuli Szolgálat ezt a weboldalt és Konzinfo Utazom applikációt ajánlja.