Utat nyitnak a forgalomnak

Fotók: Egyed Ufó Zoltán és Pál Edit Éva

Korábban hírt adtunk róla, hogy lebontottak egy épületet az Orbán Balázs utcában, a Nicolae Bălcescu utcával való kereszteződésnél, ugyanabban az időszakban a Bethlenfalvi úton, a Cipészek utca sarkán, a vízelvezető árok melletti házat is eltűntették.

Mindkét ingatlan megvásárlását egy évvel ezelőtt döntötte el az önkormányzati testület, a cél pedig már akkor is az volt, hogy az épületeket lebontják, a területeket pedig bevonják az úthálózatba, megkönnyítve ezáltal a gépjárműforgalmat az említett két ponton.

Az Orbán Balázs utcai házat 75 ezer euróért adta el a Zomora család, a másik ingatlanért pedig 200 ezer lejt fizetett a város. Az, hogy miért kellett ennyit várni a bontásra, az önkormányzati ülésen is vita tárgya volt.

Olcsóbban romboltak

Kérdésünkre Ember Attila önkormányzati sajtófelelős azt válaszolta, hogy a papírmunka miatt húzódott el az ügy. Először a város tulajdonába kellett íratni a megvásárolt ingatlanokat, fel kellett méretni a területet, az Orbán Balázs utcai bontáshoz műemlékvédelmi engedély is kellett, a bontásra pedig licitet kellett hirdetni. A kiírást nemrég nyerte el egy kolozsvári vállalkozó, aki sokkal kevesebbért elvégezte a munkát, mint a helyi jelentkezők – mondja.

Az épületbontásra kiírt közbeszerzési eljárás 75 ezer lejre szólt, de sikerült 40 ezerből megoldani a bontást, a másik ingatlant pedig 30 ezer lejért tüntették el, a tervezett 50 ezer helyett. A hosszas procedúrának azonban még most sincs vége. A területeket először az úthálózat részévé kell tenni hivatalosan, utána lehet konkrét terveket készíteni. Addig csak álmodozni lehet – mondja a sajtószóvivő. A tényleges építkezés előtt technikai és anyagi adatokat tartalmazó részletes tervekre lesz szükség, hogy kiderüljön, mennyi pénzbe kerülne az átalakítás. Az biztos, hogy többmillió lejes beruházás lesz.

A körforgalom nem férne el

A Bethlenfalvi útra egyébként már készült egy terv 2014-ben, tudtuk meg Jakab Attila városmenedzsertől. Akkor egy körforgalmat terveztek a kereszteződésbe, de ennek megvalósítása több szempontból is problémás.

Mivel a teherforgalmi út is érintett a kereszteződésben, óriási átmérőjű kör kellene ahhoz, hogy a kamionok is be tudjanak fordulni. A vizesárkon átvezető hidat is bővíteni kellene, ráadásul a területen van egy magasfeszültségű villanypózna, amit odébb kell költöztetni. Emellett a korábbi terv által kijelölt körforgalom területe magánterületekbe is belelóg – sorolta az akadályokat Jakab. Ezek miatt valószínűbbnek tartja, hogy valami egyszerűbb megoldást fognak keresni ide.

Az Orbán Balázs utcában szóba sem jött a körforgalom lehetősége, ahhoz nincs elég hely, de ki szeretnék szélesíteni az ívet, amelyen az autók kanyarodhatnak. Igaz, itt is útban van egy villanypózna, amit az Electrica dolga lesz elköltöztetni.

Ha ez nem lenne elég akadályból – egészíti ki Jakab Attila – mindkét útszakasz része egy pályázatnak, amire már le vannak adva a tervek, amit nem tudunk megváltoztani. Határidő tehát egyelőre nincs, de minél előbb szeretnék megvalósítani az átalakításokat. Addig is legalább jobb a kilátás így, hogy nem zavarják a sarki épületek – mondja a városmenedzser.

Â