Utaskísérő nélkül, már 16 éves kortól

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus azt a törvénymódosító tervezetet, amelyik lehetővé teszi, hogy a 16 évet betöltött kiskorúak – a szüleik vagy a gyámjuk beleegyezésével – felnőtt kísérő nélkül utazhassanak külföldre.

A törvénymódosítás mellett azzal érvelnek, hogy egyes légitársaságok már nyújtanak kíséretet kiskorúaknak, és ha a család ezt a szolgáltatást veszi igénybe, biztosak lehetnek abban, hogy a gyermeket a repülőút kezdetétől a célállomás eléréséig segíteni, kísérni fogják az erre kijelölt dolgozók.

A tervezet előterjesztői szerint ma már számos kiskorú utazik külföldre tanulni vagy a családjához, ezért is szükség van a határátlépési szabályok lazítására. Akadnak olyan 16 éven felüli kiskorúak is, akiknek egyik szülőjük külföldön él, és a személyes kapcsolatok fenntartásáért külföldre kell utazniuk.

A törvénymódosító tervezet alapján a felnőtt nélkül utazó, 16 évnél idősebb kiskorúaknak a határátlépéskor fel kell mutatniuk mindkét szülő közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatát. A dokumentumot a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő vagy gyám is aláírhatja, és tartalmaznia kell az utazás célját, időtartamát, a célországo(ka)t.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.