Utalványokban fizetnék az alkalmi háztartási munkát

A háztartási szolgáltatók utalványokban kapják munkadíjukat – fogadta el döntő házként kedden a képviselőház a törvénytervezetet. Egy háztartási utalvány értéke 15 lej, ami évente, az állami társadalombiztosítási költségvetés elfogadásakor módosítható.

A háztartási szolgáltatás a jogszabály szerint alkalmi, szakképzettséget nem igénylő munka, amelyet a háztartási szolgáltató nyújt egy családnak vagy egyedülálló személynek. Ilyenek a takarítás, tisztítás, mosás, vasalás, varrás, főzés, személyi gondozás, etetés vagy egy arra szoruló személy felügyelete, illetve gyermekfelügyelet. A tervezet eredeti változatától eltérően háztartási utalvánnyal fizethető ki a dadák, bébiszitterek munkája is.

A felek megállapodnak a munkaidő, a munkamennyiség és a munkadíj tekintetében, és a bért háztartási utalványokban fizeti ki a szolgáltatónak. A nagykorú háztartási szolgáltató nem dolgozhat többet naponta 12 óránál, a 16 és 18 év közötti pedig napi 6 óránál. A munkakapcsolatból nem profitálhat harmadik fél és nem történhet kereskedelmi célból.

A háztartási szolgáltató akkor válhat az állami társadalombiztosító rendszer biztosítottjává, hogyha havonta minimum 85 háztartási utalvány utáni járulékot fizet be. E hozzájárulás összege nem lehet kevesebb, mint a garantált bruttó minimálbér összegének 25 százaléka (jelenleg 637,50 lej).

A törvény azt is előírja, hogy a munkaügyi minisztérium 2024. január elsejéig létrehozza a háztartási szolgáltatások elektronikus platformját, amely online és mobil alkalmazás révén is elérhető lesz.

Agerpres
Kiemelt kép: bark.com