COVID-igazolványhoz kötné a munkába járást az USR

Az állami és a magánszférában dolgozó valamennyi alkalmazott számára kötelezővé tenné az uniós digitális Covid-igazolványt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). A párt javaslatára sürgősségi eljárással tárgyalja a képviselőház a törvénytervezetet.

Az USR javaslata szerint az oltatlan alkalmazottak heti kétszeri tesztelésének költségeit 60 napig az állam állná, ha pedig ez idő alatt az alkalmazottat teljeskörűen beoltják, akkor többé nincs szükség a rendszeres tesztelésére. Ha ez nem történik meg, akkor a 60 nap eltelte után ki kell fizetnie a munkavállalónak a további tesztelésének költségeit. Ha az alkalmazott ezt megtagadja, akkor a munkaszerződését felfüggeszthetik.

Szerintük a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése növelné az oltakozási hajlandóságot a lakosság körében, és a jogszabály hatályba lépése nem csak rövid távon (a munkahelyi fertőzések megelőzésével), hanem hosszú távon is segít a járvány megfékezésében.

Korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ is benyújtott egy hasonló törvénytervezetet, amely a közintézményekben és a magánszféra bizonyos területein tette volna kötelezővé a munkavállalók számára a covid-igazolványt. Ezt a javaslatot azonban október 27-én elutasította a szenátus plénuma: a felsőházban 69 szavazatra lett volna szükség, de csak 67-et kapott a tervezet. A képviselőház tárgyalja döntő házként, ha elfogadják, akkor a törvénytervezet az államfő elé kerül kihirdetésre, a szenátusi elutasítás ellenére.