Ünnepi hangversenyre hív a filharmónia

A nemzeti ünnep tiszteletére rendezett hangversenyre vár a Székelyföldi Filharmónia március 14-én, vasárnap este 18 órától, a filharmónia hangversenytermében.

Az ünnepi esten fellép Veress Orsolya, Sándor Csaba, a kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház szólistái, Jankó Zsolt vezényletével. A közönség Bartók Béla, Kacsóh Pongrác, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc műveiből hallhat majd részleteket.

Veress Orsolya zenei tanulmányait a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenelíceumban kezdte, zongora szakon.  2007-ben diplomázott a  kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia magánének szakán, és ugyanitt végezte magiszteri tanulmányait is. Számos díjat nyert rangos szakmai versenyeken: 2007-ben a a Sigismund Toduţă  Nemzetközi  Énekverseny Különdíja (Kolozsvár), és a Liedul Românesc Országos Fesztivál (Brassó)  III. díja. 2008-ban elnyerte a a Marţian Negrea Nemzetközi Énekverseny (Ploieşti) I. díját és a  Ionel Perlea Nemzetözi Énekverseny (Slobozia) Nagydíját.

A hangversenyre előzetes regisztráció szükséges a 0745031452-es telefonszámon üzenetben, legkésőbb csütörtök estig, mivel a helyek száma korlátozott. A jegyek elővételben a Művelődési Ház pénztáránál már hétfőtől megvásárolhatók.

Sándor Csaba 1989-ben született Csíkszentsimonban. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban tanult klasszikus ének szakon, majd tanulmányait a Nagyváradi Állami egyetem operaének szakán folytatta. Olyan intézményekkel dolgozott együtt, mint a budapesti Magyar Állami Operaház, a Bukaresti Nemzeti Opera, a kolozsvári Román Nemzeti Opera, a Jászvásári Operaház, a Magyar Nemzeti Énekkar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Szatmárnémeti Filharmónia valamint a Csíki  Kamarazenekar. Jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház állandó szólistája.

Jankó Zsolt a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera állandó karmestere, 2010–2015 között a Budapesti Fesztiválzenekar karmesterasszisztense. A kolozsvári Zenelíceumban hegedülni tanult, majd a Gheorghe Dima Zeneakadémia karmesteri szakán, Petre Sbârcea osztályában diplomázott 2002-ben, ugyanitt végezte magiszteri tanulmányait is. 2004-ben mesteri fokozatot szerzett a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen ahol Leopold Hager növendéke volt. 2005-ben a Velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban tanult Giorgio Proietti osztályában.

Címlapkép: Pál Edit Éva