Ukrajnát vegyék fel az Unióba!

Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását, mint ahogyan a Moldovai Köztársaság és Grúzia integrációját is – jelentette ki kedden Klaus Iohannis államelnök.

Az EU partnerországainak az európai családban van a helyük, és Románia mindent megtesz, hogy ez valósággá váljon – írta az államfő egy Twitter-bejegyzésben, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn bejelentette, hogy aláírta országa európai uniós csatlakozási kérelmét, és kérte, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé az EU.

A követelést máris nyolc közép- és kelet-európai ország elnöke támogatta hétfőn egy közös nyílt levélben, ezek a: Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia.

A román Képviselőház és a Szenátus az Ukrajna elleni orosz támadást elítélő nyilatkozatot fogadott el hétfői együttes ülésén. Ebben a parlament csapatai visszavonására szólítja fel Oroszországot, és határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett.

Agerpres
kiemelt fotó: Államelnöki Hivatal