Ukrajnában segítenek a keresztúri tűzoltók

Fotó: SINKA-KIRÁLY LEVENTE

Néhány napja ukrajnai kérésre segítségnyújtó adományok gyűjtésébe kezdett a Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A felhívásban olyan dolgokat kértek a lakosságtól, amelyek elsősegélynyújtáshoz szükségesek, mivelhogy a háborúban megsérült katonák, és civilek megsegítése az elsődleges céljuk. Az elmúlt napokban érkeztek is az adományok: többségében fásli, ragtapasz, egészségügyi szesz, vatta, autós elsősegély doboz érkezett, emellett vérnyomásmérőt is kaptak, és az adományozók közt sokan küldtek tartós élelmiszert, illetve tisztálkodási szereket.

Pénzadományt is kaptak, amelyre az egyesület szükséges felszereléseket vásárolt. A magánszemélyek mellett több civil szervezet is megmozdult. Szali Mózes tűzoltóparancsnok megkeresésünkre elmondta, hogy a felkérés a Munkácsi járásban található derceni tiszteletestől, Zsukovszki Miklóstól érkezett.

A tiszteletes a közösségi hálón is üzent ismerőseinek:

„Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Többen is megkerestetek az elmúlt napokban, hogy hogyan tudnátok segíteni ebben a háborús helyzetben.

A mai nap folyamán megkeresett egy ismerősöm azzal a kéréssel, hogy segítsek kötszereket, vérzéscsillapító anyagokat beszerezni és eljuttatni a harcok sebesültjeinek. Sajnos itt nagyon sok minden az alább felsorolt dolgokból hiánycikk, nem tudjuk beszerezni.

Ezért arra gondoltam, hogy megkérlek Benneteket, ha szeretnétek segíteni, ebben segítsetek!”

Az adománygyűjtés jól sikerült,

mondta el Szali: a vártnál sokkal több felszereléssel indulhatnak el a magyar-ukrán határ felé. Az elsősegélynyújtó felszerelések mellett olyan tábori sátrat és ágyakat is tudnak vinni, amelyek egy háborús övezetben bárhol felállíthatók szükség esetén.

„Kötelességünk segíteni, amiben tudunk az olyan embereknek, akik akaratuk ellenére egy háborúba csöppentek. A felkérésnek eleget téve olyan orvosi eszközöket, felszereléseket sikerül vinnünk, amelyekkel a háborúban megsérült embereken lehet segíteni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a felhívásunkra reagált, és a szükséges, kért adományokkal látott el minket’’ – vázolta a parancsnok.

A tervek szerint három személy vág neki az útnak Keresztúrról szerdán, a magyar-ukrán határon csatlakoznak a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület munkatársaihoz, és együtt folytatják majd útjukat a cél, Derec község felé.

Útjukról, tapasztalataikról a tervek szerint portálunkon a későbbiekben is beszámolnak.