Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Noha a zsűri szavazatai után a brit Sam Ryder állt az élen az Eurovíziós Dalfesztivál Torinóban tartott szombati fináléján, az ukrán Kalush Orchestra pedig csak negyedik volt, a közönségszavazatokkal élre tört az ukrán folkzenekar és megnyerték az idei dalversenyt.

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult, ám Oroszországot az ukrajnai invázió miatt kizárták. A Kalush Orchestra ukrán zenekar az ukrán népzenét vegyíti a hip-hoppal. Stefania című számukkal versenyeztek, melyet az együttes frontembere, Oleh Psziuk szerezte, és édesanyja, Stefania előtt tiszteleg vele.

Az ukrán zenekar tagjai nem nagyon tudtak együtt próbálni, és csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, hiszen a háborús helyzet miatt Ukrajna nem engedi a harcra fogható ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Az egyik tag egyébként ennek ellenére otthon maradt, a fronton teljesít katonai szolgálatot.

A szombat esti döntő előtt nem sokkal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Facebookra kirakott videóban fejezte ki támogatását a folk-rap banda felé, és egyben buzdította egész Európát arra, hogy szavazzanak rájuk.

Botrányoktól sem volt mentes a dalfesztivál

A második elődöntőben hat ország – köztük Románia – nemzeti zsűrijét eltávolították a versenyből.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői nem vették figyelembe a romániai zsűri pontozását a végső rangsor felállításakor, ehelyett más pontszámokat tüntettek fel az ország neve mellett.

A közszolgálati televízió (TVR) illetékesei szerint az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) a szombat esti döntő eredményhirdetése közben közölte, hogy a második elődöntő második főpróbája után hat ország eredményei esetében „szabálytalan szavazási mintákat” azonosítottak. Ez okból ezeknek az országoknak a zsűrijét kizárták a versenyből, és az általuk adott pontszámok helyett a „hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok” összesített eredménye alapján kialakított pontozást tüntették fel mind a második elődöntőben, mind a fináléban.

A TVR szerint az EBU nem küldött semmiféle hivatalos értesítést Romániának a második elődöntőt követően a „szabálytalan szavazási mintákat illetően”, az eredményhirdetés közben észlelte az EBU-val való kapcsolattartásért felelős személy, hogy eltérés van a romániai szakmai zsűri által előző nap leadott pontszámok és a szervezők által feltüntetett pontszámok között. Ugyanakkor Eda Marcus műsorvezetőnek nem engedélyezték az élő bejelentkezést a pontszámok ismertetésére, ahogyan arról az eljárásoknak megfelelően korábban megállapodtak a szervezőkkel.

„A szabályokat tehát játék közben változtatták meg, anélkül, hogy a résztvevőket előzetesen tájékoztatták volna erről” – fogalmaztak a közleményben a TVR képviselői, hangsúlyozva, hivatalos magyarázatot várnak arra, hogy a romániai zsűri által adott pontszámokat miért váltotta fel egy másik, „átláthatatlan módon” kiszámított pontozás. „A TVR fenntartja magának a jogot, hogy a válasz függvényében intézkedéseket hozzon a kialakult helyzet orvoslására” – nyomatékosították.

Agerpres, MTI
Kiemelt kép: The hill