Ukrajna megsegítésére buzdítja híveit Ferenc pápa

„Tegyük a karácsonyt szerényebbé, szerényebb ajándékokkal. Amit megtakarítunk, küldjük el az ukrán népnek, melynek szüksége van rá, mivel sokat szenved” – fogalmazott Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben mondott beszédében szerdán. 

A katolikus egyház feje az éberségről, a világ eseményei és az embertársaink felé fordított figyelem szükségességéről beszélt. Mondanivalójának célja az volt, hogy arra buzdítsa az embereket, segítsenek az Ukrajnában szenvedő, éhező, fázó, megbetegedett embereken. Felhívta a figyelmet a Caritas nemzetközi egyházi humanitárius szervezet Családról családra nevű programjára, amelyen keresztül a világszerte fegyveres konfliktusok és humanitárius válságok sújtotta lakosságot támogatják. A pápa elmondta, hogy idén a segítséget az ukrajnai családoknak szánják. 

Ferenc pápa arra kért mindenkit, csökkentse a karácsonyi költségeit és a megtakarításokat fordítsák az ukrajnai lakosság megsegítésére mondván, „fivéreim és nővéreim, mondom nektek: Ukrajnában nagyon-nagyon sokat szenvednek!”

Az egyházfő hatáskörébe tartozó alamizsnahivatal már december eleje óta fogadja az adományokat, amelyek kizárólag hőtartó férfi-, női és gyerekruhák lehetnek. A gyűjtés januárig tart, majd kamionokkal szállítják át Kijevbe a ruhákat. A háború kezdete óta rendszeresen visznek adományokat Ukrajnába Konrad Krajewski bíboros kíséretével.

MTI