Újrahasznosítással gazdagodott meg a iași-i horrordoki

A gyanú szerint iași-i orvosok holttestekből műtöttek ki defibrillátorokat és szívritmus-szabályzókat, majd egy másik páciensbe ültették be őket, mintha a készülékek újak lennének – ez indokolta a gazdasági rendőrség és a legfőbb ügyészség munkatársai által tartott február 17-ei házkutatásokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság jelentése szerint a gazdasági rendőrség és a legfelsőbb ügyészség Iași, Neamț és Brassó megyékben, összesen 24 helyszínen tartott házkutatást: cégek székhelyén, magánlakásokban, több község polgármesteri hivatalában, kórházakban és egy civil szervezetnél. Az érintett személyeket hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával, vesztegetéssel, okirathamisítással, hamis okirat felhasználásával és csalással gyanúsítják.

A házkutatások nyomán Dan Tesloianut, a iași-i Szent Spiridon kórház orvosát szombaton őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészek szerint a férfi 2017-től 2022 augusztusáig 238, holttestből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályzót ültetett be pácienseinek, figyelmen kívül hagyva az ezzel járó jelentős egészségügyi kockázatot, ami akár végzetes kimenetelű is lehet a betegre nézve. 

Az egészségügyi minisztérium vasárnap hangsúlyozta, a hatályos törvények egyértelműen tiltják az egyszer használatos orvostechnikai eszközök újrafelhasználását, sőt az eszköz gyártói a csomagoláson is feltüntetik ezt. 

Az eddig összegyűlt bizonyítékok szerint, Tesloianu egész hálózatot működtetett,

A Brassói Regina Maria Katonai Kórház is érintett az újrahasznosított szívritmus-szabályzók ügyében.

több egészségügyi dolgozó is segített neki hozzájutni a beültethető készülékekhez, amelyek egy részét holttestekből műtöttek ki, az erre vonatkozó törvényi előírások betartása és a hozzátartozók hozzájárulása nélkül. Az eszközöket ez után más betegekbe ültette be, de eredetigazoló iratok hiányában nem vezethették be őket a kórház nyilvántartásába, ezért az intézményen belüli eljárás menete nem követhető. Az eszközök nem rendelkeztek az egészségügyi minisztérium által kiadott tanúsítványokkal, sem garancialevéllel, sem a fertőtlenítést igazoló dokumentumokkal. 

Ráadásul több esetben indokolatlanul ültettek be szívritmus-szabályzót vagy defibrillátort, az orvos fiktív diagnózis alapján javasolta a beavatkozást, esetleg előzetesen olyan gyógyszereket írt fel a betegnek, amelyek olyan tüneteket váltanak ki, ami indokolná az eszközök beültetését. 

Egy nevét nem vállaló hölgy nyilatkozott az Observatornak, vélhetően ő is áldozatául eshetett Dan Tesloianu kardiológus tetteinek. A nőt 2013-ban operálták meg, hét műtéten esett át, mire a szervezete elfogadta és nem lökte ki magából a szívritmus-szabályzót. Elmondta, semmilyen igazolást nem kapott az eszközről. 

A Szabad Európa a kardiológus egy másik páciensét, egy 57 éves szívbeteg nőt szólaltatott meg, aki 2021 májusában kapta meg a szívgyógyászati eszközt, és elmondása alapján a beavatkozás alatt komplikációk léptek fel, ő majdnem meghalt. A műtét végül sikeres volt, azonban nem működött az eszköz. A páciens ügyvédje szerint Dan Tesloianu több mint 4.000 hasonló beavatkozást hajtott végre karrierje során.

Mások egészségén szerzett vagyon

Mivel Tesloianu a műszereket úgy állította be, mintha azok újak lennének, az árukat is akként kérték el, így műtétenként akár 2.-3.000 eurót is legombolhatott a holttestekből kiműtött szívritmus-szabályzókért. Mivel minden orvosi beavatkozást, gyógyászati eszközt regisztrálnak és számon tartanak, 2022 augusztusában a iași-i egészségbiztosítási pénztárnak szúrtak szemet az eltérések.

A G4media.ro értesülései szerint február 17-ig 170 olyan pácienst azonosítottak, akikbe használt orvosi eszközöket ültettek be. 

Tesloianu és hálózata jól megszedte magát az évek során. Egyes források szerint a gyanúsítottak házépítésbe kezdtek egy természetvédelmi területen, és kenőpénzt ajánlottak fel a helyi hatóságoknak a szükséges engedélyek megszerzéséért, emiatt is eljárás indulhat ellenük. A kardiológus továbbá egy iași-i magánklinikán is dolgozott, amelyben 50 százalékos tulajdonrészt birtokoltak egy kollégájával. Az intézmény 2021-ben 4,8 millió lejes forgalmat jegyzett. Tesloianunak két háza, egy lakása, 50.000 euró értékű művészeti gyűjteménye is van, számláján 90 ezer eurót, 50 ezer dollárt és közel 80 ezer lejt találtak. 

Az ügyben további öt orvos ellen indult vizsgálat vesztegetés elfogadásának vádjával, illetve négy páciens ellen megvesztegetés miatt. Az ügyészség házkutatást tartott az ügyben több iași-i orvosnál is, lefoglaltak: 25 szívritmus-szabályzót és defibrillátort, neves román festők 36 festményét, 162.920 lejt, 116.795 eurót, 2 357 dollárt, 300 fontot, 300 svájci frankot, 3 500 forintot, 520 svéd koronát, 200 dán koronát, 19 mobiltelefont, 60 memóriakártyát, 14 laptopot, három táblagépet, kilenc merevlemezt és 250 DVD-t. 

Kiemelt kép: Adevărul