Újraélesztették Margót

Közel 10 év után most interaktív műsorfüzet formájában tér vissza Margó, a Tomcsa Sándor Színház kiadványa. Az újraélesztett műsorfüzetről a szerkesztővel, Dunkler Rékával beszélgettünk. 

Hogy született Margó?

Már a 2020/2021-es évad elején eldöntötte a társulat, hogy újraélesztik a Margót, aminek a legelső kiadványa 2007 tavaszán, Michael Frayn Még egyszer hátulról című előadás „margójára” készült. 13 év múltával pedig a színház munkatársai jónak látták nem csak feléleszteni, hanem újjászülettetni is a kiadványt.

„Régi tervünk volt egy, a tanintézményeket is aktívan bevonó kiadvány indítása. Frayn színházról szóló darabja jó lehetőség volt erre. 2007-ben kezdtük el a színházban a Kulisszaprogramot és ennek a része volt a Margó is. Ettől kezdve egy évig majdnem minden előadásunk „margójára” készült egy kiadvány, ami akkoriban még nyomtatott formában létezett” ⎯ emlékszik vissza Dunkler Réka a Margó születésére, miközben felidézi a kiadvány névadását is. 

Mielőtt 2007-ben elindította volna a társulat a műsorfüzetet, a közönséget kérték fel, hogy adjanak névötleteket. Így történt, hogy a nézők által javasolt Színházi Lap, vagy a Tomcsa Füzet nevek helyett végül a Margóra esett a választás. A Margó név a társulatnak is nagyon megtetszett, hiszen beszédes: ez a műsorfüzet valóban az előadások margójára készül, azokhoz nyújt plusz információt.

Margót mintha kicserélték volna

„Amikor 2009-től eljöttem a színháztól, nem volt, aki folytassa a Margó kiadását, ezért most gondolkodtunk el ismét azon, hogy újraindítjuk, mert számomra ez egy nagyon kedves kiadvány volt” ⎯ mondja a kiadvány szerkesztője, majd hozzáteszi: „az újraindításakor támadt az a gondolat, hogy próbáljuk meg egy másik formában, és így jött az az ötlet, hogy ezúttal interaktív, valamint online elérhető legyen.”

Te rákattantál már? 

A Margóra bárki rá tud kattanni, ám nem árt, ha megnézzük először az előadást: az interaktív műsorfüzet elsődleges célja ugyanis, hogy gazdagabbá tegye a színházi élményt. 

Az első interaktív Margó az Esti próba előadásra készült, amit végül a koronavírus-járvány miatt nem mutattak be az évad elején, ezért a közönség először az online nézhető, Beckett Rövidekre készített Margót ismerhette meg, ami a szerkesztő elmondása szerint különbözik az Esti próbára készített Margótól:

„Ha jobban megnézzük, látható is, hogy hamarabb elkészült az Esti próba Margója, amiben sokkal több a csoportos foglalkozást lehetővé tevő kérdéssor, hiszen akkor még volt offline oktatás, és lehetőség lett volna rá, hogy egy tanóra keretében foglalkozzon az előadással tanár és diák. Szerkesztőként picit visszafogottabban kezeltem a Beckettre írt Margót, és az volt az elsődleges szempont, hogy legyen benne családi, vagy csoportos feladat, de mindenképpen olyan, ami nem igényli azt, hogy nagy csoportok gyűljenek össze.”

A Margó célja,

hogy megszólítsa a diákokat, a felnőtteket, a színházat kedvelőket és mélyebben értőket egyaránt, éppen ezért egy kis játékosságot vittek bele a szerkesztők: olyan interaktív kérdések vannak a műsorfüzetben, amik izgalmasak és provokatívak, amik kutatást, utána olvasást, és nem utolsó sorban az előadáson való részvételt is igénylik. A néző nem talál olyan interaktív feladatot, ami könnyen elérhető információt kérne vissza, ehelyett gondolatébresztő, logikus gondolkodást igénylő kérdéssorral találkozik, amik olyan apró részletekre hívják fel a figyelmét, amire az előadás alatt esetleg nem gondolt volna.

Margóra a színészek is rákattantak

A Margó online interaktív műsorfüzet egyedülálló, ezért referencia hiányában a közönség előtt először a társulat színészeit kérte meg a szerkesztő arra, hogy véleményt mondjanak róla. 

Dunkler Rékát nagyon meglepte, hogy amikor közzétette a színház csoportjában a Margót, a társulat színészei közül sokaknak tetszett, és akadt olyan is, aki szívesen oldotta meg a feladványokat. Mi több, voltak, akik hozzátettek valamit a Margóhoz: Tóth Árpád javaslatára két rövid, az előadás színészeivel készített hívószavas interjú is bekerült az Esti próba Margójába, de a kérdéssorok összeállításában a színház irodalmi referense, Kovács Bea is részt vett. A Margó iránti érdeklődés jelentősen megnőtt, ám ez leginkább egy fél év múltán fog igazán látszani ⎯ véli az interaktív műsorfüzet megalkotója, majd hozzáteszi:

„Nagy örömömre szolgált, mert akik eddig látták, megnézték és megoldották a feladatokat, érdekesnek és izgalmasnak találták. Fontos, hogy egy műsorfüzet friss legyen, hogy a néző számára azokat az információkat nyújtsa, amivel az előadás könnyen felidézhetővé válik, de legyen benne játékosság is, amivel diákokhoz, felnőttekhez egyaránt szólhat. Úgy gondolom, hogy megtaláltuk azt a formát, ami kellőképpen érdekes és mindenki számára elérhető tud lenni, és ha bárki megnézi az előadást, akkor kicsit rá tud kattanni a Margóra, ami gazdagabbá tudja tenni a színházi élményét.”

Az Esti próba Margóját itt,a Beckett Rövidekét pedig ide kattintva találod meg.