Újra szorítóba szállt Katona, és máris készül a következőre

Fotó: Katona Ferenc archívuma

Igaz, döntetlen, de egy győzelemmel felért nekem – jelentett Katona Ferenc székelyudvarhelyi ökölvívó Ausztriából, miután újra ringbe szállt november 19-én, pénteken.

„Fáj mindenem, a szemem olyan, mintha kifestették volna kicsit, a füleim lilák, a dobhártyám egy helyen beszakadt, a bordám talán elrepedt, de nem biztos” – mondja, amikor a meccs utáni hétfőn hívom. Éppen aznap készül csontkovácshoz, mert a lapockája is begyulladt, de nincs komoly baj, most már annyi meccse és sérülése volt, hogy érzi, ha van.

Az utolsó, csíkszeredai gála után – amelyen harcolt – amelyen szorítóba szállt, azt mondta, hogy itthon még ringbe szállna, ha sikerülne leszervezni egy gálát Székelyudvarhelyen, de nem tervezi a visszatérését, akármennyire is vérszemet kapott, és bokszolni akar még.

Elhatározása addig tartott, amíg Fikó Oszkár, csíkszeredai ökölvívó – akinek leszervezett mérkőzése volt Ausztriában –

fel nem hívta, hogy lenne-e kedve

neki is részt venni az említett osztrák gálán. Beszélt a menedzserével, edzőjével, Dobes Zoltánnal, és elhatározta, hogy belevág. 74 kilós ellenfeléhez 5 kilót kellett fogyasztani, igaz „egy hét alatt, ami kicsit meredek”. Azelőtt nem sokkal meglátogatta a testvérét Németországban, „és itt nem igazán az edzésen, és a fogyasztáson a fókusz, felugrott négy kiló”, mondja nevetve.

Katonának négy hete volt felkészülni, és ez meg is tette a hatását, elmondása szerint jól érezte magát a ringben, makedón ellenfelével, Ndriqim Eminivel szemben, aki amatőrben korábban igen sikeres volt, 2021 decembere óta versenyez a profik között.

Az első menetekben nagy hévvel rontott neki ellenfele Katonának, és épp ez volt az, ami megkönnyítette az udvarhelyi ökölvívó dolgát. Kivárta a pillanatot, amikor megfoghatja, a harmadik és negyedik negyedben láthatóan bajban volt a makedón srác, mondja Katona, aki vélhetően egy ugródeszka lett volna ellenfele pályafutásában, de „amikor az ugródeszka úgy üt vissza, hogy meglepődsz, akkor bajok vannak”. A bírók végül döntetlenre hozták ki a meccset. „Mindenki tudja, hogyha meghívnak külföldre, a hazai ellenfél ellen pontozással nem igazán adják oda neked a meccset, úgyhogy ez felér egy nyereséggel” – mondja, majd így folytatja:

„Ez a négy év kihagyás, ami volt, nagyon kellett, hogy megérjen az én fejem erre az egészre, és rájöttem, hogy ez nagyon sokat számít. 23-24 évesen fejetlenül futsz neki a másiknak, történjen valami. Most 30 évesen átgondolod jobban az egészet. És bejön.

Lesz folytatás?

– kérdezem. Mindenféleképp, vágja rá, és kiderül, máris le van szögezve a következő mérkőzésének időpontja, amit szintén Ausztriában, Bécsben rendeznek majd december 17-én. A 11 győzelemmel, 9 vereséggel, és 3 döntetlennel álló Katona ellenfele a dán Kim Poulsen lesz, akinek jobb a mérlege: 30 győzelem mellett 5 alkalommal kapott csak ki.

Külön kihívás lesz az udvarhelyi ökölvívó számára, hogy tíz menetes mérkőzést vívnak majd, korábban még nem volt ilyen hosszú mérkőzése, és edzője, Dobes sem készített fel még senkit 10 menetre, amire taktikát kell kitalálni, egy ilyen hosszú meccsen ugyanis még kevésbé célravezető fejjel rontani a másiknak. Emellett Katonának a kondíciójára is rá kell gyúrnia, hiszen „volt már jobb formában”, árulja el.