Újra napirenden Verespatak UNESCO-jelölése

A kormány szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára – hangoztatta kedden a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) minidig is támogatta, hogy Verespatakot felvegyék az UNESCO világörökségi listájára, a folyamatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormánya buktatta el.

A kormányfő felszólította a művelődési minisztert, hogy folytasson tárgyalásokat a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjával (ICSID), hogy megvizsgálják: a román állam és a Roșia Montană Gold Corporation közti kártérítési per képezheti-e akadályát annak, hogy a római kori aranybánya és környéke a világörökség részévé váljon – írja az Agerpres.

A procedúrát a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu kezdeményezte 2016 januárjában. Șuteu a Cioloș-kabinet mandátuma utolsó napjaiban terjesztette fel az UNESCO-hoz a javaslatot. Verespatak jelölését 2018 június végén kellett volna tárgyalnia a Világörökség Bizottságnak, ám a külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte június elején, az említett perre hivatkozva, amelyben 4,4 milliárd dollárt követel a bányacég, amiért nem indíthatta be a kitermelést. (Maszol)