Újra magyar polgármestere van Marosvásárhelynek

fotó: Soós Zoltán Facebook-oldala

A párhuzamos szavazatszámlálás éjszakai eredményei alapján Soós Zoltán független polgármesterjelölt több mint 25.500 szavazatot kapott meg a szavazókörzetek által jelentett 57.417-ből, és ezzel Marosvásárhely új polgármestere lett. Vasárnap késő este Soós úgy nyilatkozott: nem a magyarok győztek a románok felett, hanem “mi, mindannyian a korrupció és a keresztapák felett arattunk győzelmet.”

A vásárhelyiek visszavették a várost

Soós Zoltán kijelentette: a város minden lakóját képviselni fogja, akár román, akár magyar, akár más nemzetiséghez tartozik. „Visszavettük a várost. Nem a magyarok, hanem mi, vásárhelyiek. Győztünk. Nem a magyarok a románok felett, hanem mi, mindannyian a korrupció és a keresztapák felett arattunk győzelmet. Történelmi győzelmet. Túlléptünk az etnikai szavazáson. A mai nappal lezártuk a Florea-rendszer elmúlt húsz évét. Lezártunk egy rendszert, ami éppen 20 évvel tartott tovább a kelleténél. Komoly sebeket ejtett a város testén. De úgy tűnik, nem ért létfontosságú szervet. Nem érte el a szívet és az agyat sem. Mert ma a vásárhelyiek szívvel és ésszel szavaztak. Mindkettő ugyanazt diktálta: változás kell ennek a városnak. Hiszen győztünk!” – mondta.

A választási hajrában függetlenként induló magyar jelölt felidézte: hosszú út vezetett győzelméig. „Évszázados előítéleteket és évtizedes sebeket kellett begyógyítanunk. Marosvásárhely ma bebizonyította, hogy nem fél többé. Nem ijed meg az uszítástól, a riogatástól. Marosvásárhely ma a változásra szavazott” – jelentette ki. Nyomatékosította: új fejezet nyílik Marosvásárhely életében.

Nem kér a mutyikból

„Marosvásárhely legnagyobb polgármestere, Bernády György azt mondta, ha bizalmat kapok, egy új várost építek fel Önöknek. Új várost nem ígérhetek, de új szemléletet igen. Új fejezetet nyitunk Marosvásárhely életében. A többség megértette az üzenetünket és bizalmat szavazott a programunknak. Annak a programnak, amely egy jobb, élhetőbb várost ígér. Nagy kihívások állnak előttünk. Növelni kell Marosvásárhely versenyképességét, munkahelyeket kell teremteni, javítani a közlekedést, csökkenteni lemaradást a régiós nagyvárosokhoz képest. Hosszan sorolhatnám a megoldásra váró problémákat.

Előre szólok. Nem tudunk mindent azonnal megoldani. Húsz elpazarolt évet kell behozni. Csodát nem ígérhetek, csak munkát, sok munkát. Amit nyertünk, nem pozíció, hanem a problémák megoldásának felelőssége. A klikkekből, mutyikból nem kérek, de örömmel fogadok minden tanácsot, jobbító szándékot.

A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós után a második helyen a Pro Románia képviselője, Claudiu Maior végzett több mint 7780 szavazattal, a harmadik helyen a PNL jelöltje, Theodora Benedek áll körülbelül 6000 szavazattal.

Marosvásárhelyen 13 polgármesterjelölt volt az idei helyhatósági választásokon.

Agerpres