Újra külön intézmény lesz a gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság

A kormány szerdán jóváhagyta az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság hatásköréről, megszervezéséről és működéséről szóló határozatot. Az intézmény központi közigazgatási szervként fog működni a családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi minisztérium alárendeltségében, és 85 alkalmazottat foglalkoztat majd, írja az Agerpres hírügynökség. Az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság élén egy elnök és egy alelnök áll majd, munkájukat egy főtitkár segíti.

Ugyanakkor a kormány jóváhagyta a fogyatékkal élő személyek jogvédelmének országos hatóságára (ANPDPD) vonatkozó határozatot is, amely viszont a munkaügyi és társadalomvédelmi minisztérium alárendeltségébe fog tartozni. Ez a hatóság 62 alkalmazottat foglalkoztat majd, élén szintén egy elnök, egy alelnök és egy főtitkár áll.

A kormány tájékoztatása szerint ezzel visszatérnek a 2019 előtti struktúrához, akkor vonták össze ugyanis a gyermekjogvédelmi hatóságot a fogyatékkal élők jogvédelmével foglalkozó hatósággal. A kormány szerdán közzétett indoklása szerint célravezetőbb a gyermekjogvédelmi és örökbefogadási kérdéseket külön területként kezelni, mert így az illetékes hatóság nagyobb figyelmet tud majd fordítani a romániai gyerekek és fiatalok problémáira, a családjuktól elválasztott gyerekekre, a családtól való elszakítás megakadályozására, valamint azokra a gyerekekre is, akik számára az örökbefogadás marad az egyetlen megoldás.

A kiemelt kép illusztráció