Újra fogadják pácienseiket a fogászatok

Fotó: Dr. Hermann Örs archívuma

476 esetet láttak el a március 24. óta sürgősségi ügyeletet teljesítő fogorvosok, azonban a szükségállapot lejártával újra kinyithatnak a rendelők, sokan már pénteken, május 15-én dolgoznak. Dr. Hermann Örs fogorvost, a Hargita Megyei Fogorvosi Kollégium elnökét kérdeztük arról, hogy milyen feltételekkel működhetnek a rendelők, bővül-e az elvégezhető beavatkozások listája és várható-e újra, hogy elindul a hétvégi ügyelet.

Akárcsak a szükségállapot alatt, továbbra is megmarad a betegek szűrése, csak ezután ez nem a kórház előtt felállított sátorban, hanem a fogászatokon történik. A pácienseknek telefonon kell jelentkezniük kezelésre, és már akkor be kell számolniuk arról, hogy vannak-e az új koronavírushoz köthető tüneteik.

Ha nincsenek, akkor az előre megegyezett időpontra kell megjelenni, ahol megint ki kell kérdezzék a beteget, kitöltetnek vele egy kérdőívet, felelősségi nyilatkozatot, amit eddig a kórház szűrősátrában végeztek el, és lázat kell mérni minden kezelendő páciensnek. „Ha a testhőmérséklete 37,5 Celsius-fok alatt van, lehet kezelni, ha fölötte, akkor el kell napolni a kezelést három nappal. Ha három nap múlva még mindig láza van, akkor már koronavírus-gyanús, és akkor olyan rendelőbe kell irányítani, ahol a szimptomatikus COVID-pozitív pacienseket kezelik. Mivel az udvarhelyi kórház háttérkórház, a szájsebészeti osztályon van ilyen” – magyarázta.

A páciensek között 20 perc szünetet kell hagyni,

ezalatt szellőztetni, fertőtleníteni, átöltözni. Az is ajánlott, hogy a kilincset is az asszisztensnő fogja meg, a beteg ne érjen semmihez. Egy klóros szőnyegbe bele kell súrolnia a lábát, vagy ráadni egy lábzsákot. A váróban kézfertőtlenítő kell legyen, annak használata után be kell őt öltöztetni: egy egyszerhasználatos köpeny, a hajára a hajháló, ha nincs rajta maszk, az is. Miután beül a székbe, és leveszi a maszkot, öblögetnie kell egy hidrogénperoxidos, vagy betadinos oldattal 30 másodpercig.

A fogászatoknak maguknak kell biztosítaniuk a védőfelszerelést. Igaz, most, hogy a sürgősségi ügyeletet felszámolják, marad egy készlet, aminek egy részét szétosztják a fogászatok között. Ezzel remélhetőleg csökken a páciensenként 70-100 lejes plusz költség, ez általában a kezelés árára terhelődik. A kollégium elnökétől megtudtuk, 2-3 nappal az ügyelet megszűnése előtt megjött a megyei tanács adománya is, ami jól jön a jövőben is.

A készlet egy részét megtartják arra az estre, ha még egyszer ugyanezt a rendszert létre kell majd hozni, bár a kollégium elnöke nem lát rá sok esélyt. „Még egyszer a fogorvosok nem fogják elfogadni ezeket a korlátozó intézkedéseket” – mondta. Egy újabb hullám esetén szerinte maradnak azok a fogászati rendelők nyitva, akik vállalják, és akik megfelelő körülményeket tudnak biztosítani, és ott lesznek a sürgősségek ellátva.

„Még most is főleg a sürgős eseteket kell ellátni, de már mindent szabad” – fogalmaz Dr. Hermann Örs, azzal kapcsolatban, hogy nem tiltottak, de ajánlott az aeroszol képző intézkedéseket kerülni, a turbinahasználatot, ultrahangos fogkőtisztítót.

Ha mégis használni akarják, az aeroszolt generáló kezeléseket a nap végére végére kell ütemezni, míg a 65 év fölöttiekkel és a rizikófaktorosokkal kell a napot kezdeni. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy ők kezdik újraütemezni a korábbra beírt pácienseket, de ez rendelőnként változik. „Mi mindenkit felhívtunk, van egy listánk, akiknek a kezelését kell folytatnunk” – vázolta fel a helyzetet.

Hétvégi ügyelet,

egyelőre nem tudni, hogy lesz-e, erről később ígért tájékoztatást a kollégium elnöke. „Eddig ez úgy működött, hogy valakinek fájt a foga, és elindult az éppen ügyeletes fogászatra, most, hogy telefonon kell előre egyeztetni, lehet, hogy éppen akkor nem tudják ellátni”, de Dr. Hermann Örs bizakodó, hogy amint a kollégák visszaállnak, minden sürgős esetet sikerül ellátniuk hétvégén is.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk: a május 15-ei híreinket itt lehet követni.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. Vigyázzunk magunkra és egymásra!