Újra cserélnéd a régi elektronikai készüléked?

Május 14-én 10 órakor indul a háztartási gépek roncsprogramja, emlékeztetett szerda esti sajtóértekezletén a környezetvédelmi miniszter, melynek az a célja, hogy a sokat fogyasztó, régi háztartási gépeiket újabbakra, energiatakarékosabbakra cseréljék az emberek.

A költségvetés idén 75 millió lej, és hozzávetőlegesen 200.000 kedvezményezett támogatását teszi lehetővé, írja az Agerpres a miniszterre hivatkozva.

Kilenc féle termékre lehet az idén is támogatást igényelni: a legtöbbet, azaz 500 lej támogatást laptopokra lehet kapni, legkevesebbet, 200 lejt pedig az olyan porszívókra, amelyek éves fogyasztása kevesebb, mint 43 kWh. Ezekívül 300 lejt támogatást adnak a táblagépekre, 400 lejt a mosógépekre (akár szárítóval rendelkezőkre is), amelyek legalább a C energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint; a mosogatógépekre, amelyek legalább a D energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint; a klímaberendezésekre (akár a hordozható változatokra is), amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint; a hűtőszekrényekre, fagyasztókra, hűtőládákra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint; a televíziókra, amelyek legalább az E energiahatékonysági osztályba tartoznak az új besorolás szerint; és ruhaszárítógépekre, amelyek legalább az A++ energiahatékonysági osztályba tartoznak a régi besorolás szerint.

Mit mikor és hol?

Regisztrálni május 14-21. között lehet a Környezetvédelmi Alap honlapján. A regisztrációhoz szükséges adatok: név, település, megye, személyazonosító szám (CNP), email-cím, telefonszám, ezután a személyazonossági igazolványról kell fényképet készíteni, és egy felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitölteni.

Május 21. és június 3. között a régi mosógépekhez, mosogatógépekhez és hűtőszekrényekhez, június 4. és 17. között a televíziókhoz, laptopokhoz és táblagépekhez, június 18. és július 1. között pedig a klímaberendezésekhez, a ruhaszárítógépekhez és a porszívókhoz kapcsolodó utalványokat kell kiválasztani, ezeket a Környezetvédelmi Alap honlapjáról lehet majd letölteni. Az utalványokat 15 napon belül kell levásárolni a programban résztvevő áruházakban és boltokban.

Ezeket is jó ha tudod:

A szakaszokban zajló lebonyolítás és az ezekre külön megszabott költségvetés megakadályozza azt, hogy megismétlődjön a 2019-es forgatókönyv, amikor a program költségvetésének több mint 40 százalékát új televíziók vásárlására fordították a programban résztvevők. A szakaszok 14 napig tartanak, vagy addig, amíg az arra szánt költségkeretet ki nem merítik.

Egy használt háztartási gépet ugyanabba a termékkategóriába tartozóra lehet cserélni. Kivételt képeznek a mosgatógépek és a ruhaszárítók, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A laptopokra és táblagépekre fordítható utalványért pedig régi számítógépet vagy a programban szereplő más háztartási gépet kell leadni, nem pedig laptopot vagy táblagépet.

Egy feliratkozó minden egyes termékkategóriára igényelhet egy-egy vásárlási utalványt.

Miután mindhárom periódus lejár, ha lesznek fel nem használt utalványok, akkor a folyamat ismét elölről kezdődik a regisztrációval együtt.

Kiemelt kép: Unsplash