Újból megválasztják a legjobb mentorokat

Még tíz napig, december 31. éjfélig lehet jelölni kiváló oktatókat a Mentor Díjra. A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia kezdeményezésében a díj azzal a céllal kerül átadásra, hogy a közvélemény figyelmébe ajánlja azokat a tanárokat, nevelőket, edzőket, mentorokat, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, a háttérből segítették tanítványaik első lépéseit, akiknek jelentős szerepük volt tanítványaik életében, áldozatvállalásukkal, munkájukkal nagyban hozzájárult egy-egy fiatal képességeinek kibontakozásához, áll a közleményben.

Jelölni lehet azokat az oktatókat, nevelőket, mentorokat, akik ösztönzik a tehetséges gyermekeket, mellettük vannak, keresik számukra a továbblépés lehetőségét, felkészítik őket a versenyekre, ha kell, pályázatot nyújtanak be helyettük. Azokat a szakembereket, akik tudásuk továbbadásával több generáció tehetségeit segítették kiemelkedő eredményekhez, akik azonban gyakorta a háttérben maradtak, akiknek a munkáját ritkán illette megfelelő erkölcsi és anyagi elismerés.

A jelölési űrlap és a részletes tájékoztató elérhető A Közösségért Alapítvány honlapján. A jelöléseket az év végéig, 2023. december 31-én éjfélig interneten lehet benyújtani. Bárki nyújthat be jelölést egyénileg vagy csoportosan.

A nyetremény, azaz a Mentor trófea a legismertebb román üvegművész, Ioan Nemțoi alkotása, a 8.000 lej pénzjutalmat pedig a MOL Románia biztosítja.

A Mentor Gála hét év után ismét Kolozsváron lesz 2024 tavaszán. Az előző években, 2017-2022 között a díjátadó Bukarestben az Odeon és a Nemzeti Színházban volt, az idén pedig Temesváron az Új Ezredév Református Központban.

A Mentor Díj eddigi kitüntetettjei Hargita megyéből:

2022 – Csavar Mária, román nyelv- és irodalomtanár
2021 – Székely Zoltán, fizikatanár
2020 – Csutak Judit, irodalomtanár
2019 – Sándor Csaba, néptáncoktató
2017 – Balázs József Imre, rajztanár
2016 – Bogács Nóra Ágnes, magyar nyelv- és irodalomtanár
2015 – Márton Árpád, festőművész
2013 – Bogyó Mária, gyorskorcsolyaedző
2012 – Jakócs Zoltán, atlétikaedző
2011 – Kiss Lóránd, kémiatanár
2010 – Haáz Sándor, zenetanár
2010 – Gyulai Adalbert, testnevelőtanár
2010 – Biró G. Albert, logika- és matematikatanár