Újból kigyúlt a Rez (frissítve)

Kedden ismét lángolt az erdő fotó: Kovács András

Újból meggyulladt a kadicsfalvi Rezen található erdő, jelezték a helyi rendőrség munkatársai.

Ezúttal nem gyújtogatás az oka, hanem a múltkori tűz feléledése okozta. Mivel a hely nehéz megközelíthetősége miatt nem tudtak vízzel oltani szombaton, a föld alatt a csutakok szenesek maradtak, és kigyulladtak – mondta Kovács András, a fenyédi önkéntes tűzoltóktól, aki szombaton is részt vett az oltásban.

Matyó Magyari Lajos, az UTCA egyesülettől is a helyszínről jelentkezett telefonon: – Nem ér semmit a lapát, ide víz kell. Lentről megközelíthetetlen, esetleg fentről, ha oda lehet menni kocsival. Ha így folytatódik, átmegy a másik oldalra is. A múltkori megégett résznek majdnem fele ég jelenleg. Öt tűzoltó, a helyi rendőrség két munkatársa, két fenyédi önkéntes és egy erdész tartózkodik a helyszínen, várják a többi segítséget – tájékoztatott.

Nagyon veszélyes a szabadban tüzet gyújtani, amellett, hogy törvénytelen és büntetendő, a száraz időjárás miatt könnyen nagy kárt okozhatunk vele, figyelmeztetnek a hatóságok.

Frissítés 20 órakor:

A tüzet a megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint estére eloltották. Az udvarhelyi tűzoltóság részéről 2 kocsi ment a helyszínre, az oroszhegyi, máréfalvi és fenyédi önkéntesek mellé. Összesen 2 hektáron égett a száraz növényzet ezúttal, közölte kérdésünkre Alina Maria Ciobotariu.

Kovács András önkéntes tűzoltó arról számolt be, hogy végül a tető felől szállítottak traktorokkal vizet a helyszínre, hogy megakadályozzák azt a jelenséget, hogy a föld alá került parázs, a széltől levegőt kapva, kis időn belül kigyulladjon. Állítólag a mentésnél ott volt Gálfi Árpád polgármester is, hogy megbizonyosodjon a munkálatok hatékonyságáról.

A domb aljából nem tudtak vizet pumpálni, ezért a szombati tűznél csak lapátokkal, gereblyékkel igyekeztek megfékezni a lángokat. Az erdőt ezúttal is őrizni fogják éjszaka, hogy ne gyúljon vissza. Időközben a fenyédi önkénteseknek más dolguk is akadt, a falujuk határában kigyúlt parcellához hívták őket.