Újból bebizonyosodott, hogy a hála nem egy politikai kategória

Valahányszor elhaladtunk a Vár utca 4. szám alatti Demokrácia központ előtt, megszokott volt a kezükben iratcsomókkal, olykor hosszú sorban várakozók látványa, azoké, akik a magyar állampolgárságot, magyar útlevelet, személyi igazolványt, családi támogatásokat kérvényezni vagy éppen levélszavazatukat leadni jöttek az EMNT székelyudvarhelyi irodájába.

Fotók: Gál Előd

Március végétől már biztosan nem fogad minket ez a látvány, lakat kerül az ország összes Demokrácia központjára, és ez alól a székelyudvarhelyi sem kivétel.

Az EMNT Demokrácia központok hálózatát 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülésétől építették ki Erdélyben. Összesen 28 településen működött iroda, mintegy „erdélyi kormányablakként.” Az irodákban készítették ugyanis elő a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratokat, segítettek az útlevélkérelmezésben, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében. Az EMNT irodái a levélszavazatokat is begyűjtötték a magyarországi országgyűlési választásokkor, segítettek az ezt megelőző regisztrációs folyamatokban. Emellett több kulturális programot, táborokat, közösségi eseményeket szerveztek. Márciusi bezárásukkal mintegy 80 személy munkahelye szűnik meg.

Szó és köszönet nélkül kihúzták alóluk a talajt

Szinte napra pontosan 12 évvel a székelyudvarhelyi Demokrácia központ hivatalos megnyitása után, február elején értesültek a döntésről, miszerint ezentúl nem kapnak támogatást a magyar kormánytól, március végétől végleg megszűnik a honosítási tevékenység – válaszolt megkeresésünkre Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke, hozzátéve, „nem esett jól a döntés, noha számítottak rá”.

Az udvarhelyszéki EMNT elnökeként anno az én feladatom volt irodahelyiséget, munkatársakat keresni, bejáratni az irodát. Sok eredményt tudtunk felmutatni, az egyik legjobban bejáratott és legjobban teljesítő iroda volt a miénk itt, Székelyudvarhelyen. Bosszantó és demotiváló, hogy ez megtörténhetett, három fizetett munkatársunk végezte lelkiismeretesen és eredményesen a rájuk bízott feladatot, most meg szó és köszönet nélkül kihúzták alóluk a talajt. Újból bebizonyosodott, hogy a hála nem egy politikai kategória – fogalmazott Nagy Pál.

Folyamatosan a levegőben volt, hogy menni kell

A támogatás megvonása mögött Nagy Pál szerint két ok állhat: az egyik a spórolás (az utóbbi időben ugyanis a magyar kormány igyekszik visszább venni, átstrukturálni a határon túli támogatásokból, ahogy ez például  az Erdélyi Médiatér Egyesület esetében is történt – szerk. megj.), vagy pedig az, hogy „nem szerették volna, hogy jusson az Erdélyi Magyar Szövetségnek” (amely 2020 elején az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesüléséből jött létre – szerk. megj.). Utóbbi Nagy Pál szerint, aki Ölvedi Zsolttal együtt már 2020-ban is ellenezte az EMSZ létrejöttét, valószínűbb. “Az elmúlt években ugyanis egyre inkább látszott, hogy az RMDSZ az egyedüli tárgyalópartner”, erről az Átlátszó Erdély is írt részletesen. 

Az udvarhelyi iroda munkatársainak elmondása szerint 2014 óta minden év elején „terítéken volt, hogy nem biztos, hogy megkapják a következő évi támogatást”, de a 2022-es évre nézve nem volt kérdés, (azaz a választási évben) amikor nagyon sok levélszavazatot összegyűjtöttek, mondja Baczó Ildikó, az iroda munkatársa. Végül mindig jól végződött a bizonytalan állapot, egészen mostanáig.

Jakab Zsófia, az udvarhelyi iroda vezetője.

Az udvarhelyi iroda vezetője, Jakab Zsófia elmondása szerint decemberben már volt egy előszele annak, hogy „most már tényleg nem kapják meg a támogatást”, akkor már lelkiekben készültek, mondja. Február 6-án aztán jött Sándor Krisztina ügyvezető elnök és közölte, hogy nincs visszaút, az utolsó szalmaszál is leégett, és az iroda be kell zárjon”.

– Az udvarhelyi iroda volt a legnépszerűbb iroda, mi hoztuk a legjobban a számokat: a 12 év alatt összesen 34.100 embernek segítettünk a magyar állampolgárság megszerzésében, emellett többezer útlevél és személyi igazolvány kérelmezésében, anyakönyvezésben. Anyasági támogatás, babakötvény esetén segítettünk.

Emellett más tevékenységeket is szerveztek a támogatásból és pályázatokból a Civil Kurázsi Egyesülettel és a SIC Alapítvánnyal közösen: helyi gyerektáborokat, magyarországi kalandtúrát, honismereti túrát.

Helyi részről mi tudtuk, hogy jól teljesítünk, egymást biztattuk, de felülről nem jött át nekünk az, hogy mi hozzuk a legjobban a számokat.

„A felsőbb vezetőség nem tette félre a párt politikai ügyeit”

Úgy érzik, hogy cserben hagyták őket, mondja kollégái nevében az irodavezető, hozzátéve, csalódottak amiatt, hogy a „felsőbb vezetőség nem tette félre a párt politikai ügyeit” és „nem nézte annak a több mint hetven személynek az érdekét, akik a honosítási irodákban dolgoztak, és most menniük kell”.

Lett volna lehetőség ugyanis, hogy az irodai munkatársakat a szintén a honosítást segítő Eurotrans Alapítvány (Udvarhelyen a Városháza tér 5. szám alatt található, és az RMDSZ alapította – szerk. megj.) átvegye, de a felsőbb vezetőség ezt elutasította – mondja.

A képen Baczó Ildikó, amint épp egy, a magyar állampolgárságot kérvényezni jött hölgynek segít. Utóbbi elmondása szerint nem értesült arról, hogy március végétől bezár az iroda, véletlen folytán jött az érzés számára, hogy kérvényezni kell a magyar állampolgárságot a családnak.

– Itt mindenki megy a saját útjára, és saját maga kell megoldja, hogy hogyan legyen tovább. Tehát mindenki kell keressen munkát, amit a mai világban egyáltalán nem könnyű, egyik hónapról a másikra. 

Mi lesz azokkal, akik ezután fordulnának magyar állampolgárságért?

Február 6-a óta megnőtt a kérelmezők száma, sokan programáláson kívül is jönnek, mondja az irodavezető.

– Meg vannak ijedve, mert a tudatukban nincsen más, aki segíthetne nekik megszerezni a magyar állampolgárságot. Mi megígértük, hogy segítünk, és nem fogjuk őket cserben hagyni, minden egyes megkezdett ügyet lezárunk. Ez március végéig, legkésőbb 22-éig szerintem lehetséges lesz, és akkor bezárjuk az irodát.

Remélem, hogy a – konkurenciának tekintett – Eurotrans ugyanolyan lelkesedéssel fogja folytatni a munkát, mint ahogy mi tettük – zárta az irodavezető.

„Az emberek nem kellene megérezzék ezt a változást”

Nagy Pál szerint is kérdés, hogy a honosítási feladatokat az Eurotrans Alapítvány itt, Udvarhelyen hogyan képzeli el, mert az „emberek nem kellene megérezzék ezt a változást. Éppen elég, ha minket megszívatott a politika.” – mondja, majd így folytatja:

– Az is kérdés, hogy az EMNT sorsa hogyan fog alakulni. Remélem, hogy a Tőkés László vezette szervezet magára fog találni, hisz a közösség érdekében bőven van még mit tenni. Hamarosan a helyi EMNT elnökség is átbeszéli a kialakult helyzetet, és majd meglátjuk, hogy az országos döntéshez – amint az megszületik a hogyan továbbról – mi hogyan viszonyulunk. Túlságosan bizakodó nem vagyok jelen pillanatban.