Újabb szűrésre alkalmas sátrakat állítottak fel országszerte

Nyolc újabb sátrat állított fel a védelmi minisztérium különböző polgári és katonai egészségügyi létesítmények előtt.

A járványtani szűrésre használt sátrakat legutóbb Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Segesváron, Maroshévízen, Râmnicu Vâlceán és Romanban lévő helyőrségi állomásain állította fel a védelmi tárca – írja az Agerpres a hírügynökséghez eljuttatott közleményből. Ezzel meghaladta a 20-at azoknak a polgári és katonai kórházaknak a száma, amelyek előtt járványtani szűrésre alkalmas sátor áll.

A székelyudvarhelyi kórház előtt felállított sátrak nem alkalmasak a szűrésre, a szerepük, hogy óvják az esetleges (koronavírus) fertőzéstől az intézményt.

A hatóságok munkáját egészségügyi, beszerzési, logisztikai és jogi szakértők segítik központi és helyi szinteken is. A lakosság számára elérhetővé tett tájékoztató zöld szám üzemeltetésében katonai orvosok és katonai kórházakban dolgozó egészségügyi asszisztensek, valamint a Hadi Orvosi Intézet ötöd- és hatodéves diákjai segítik önkéntesként a Közegészségügyi Intézet munkáját – tájékoztatott a szaktárca.

A védelmi minisztérium készen áll, hogy személyzeti és technikai tartalékai bevetésével siessen szükség esetén a központi és helyi hatóságok segítségére a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében – olvasható még a közleményben.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. A március 17-ei hírfolyamunk itt olvasható.

Kérjük olvasóinkat,

hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Â