Újabb szavazás Schengenről?

Svédország kész napirendre tűzni Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának kérdését – jelentette ki Ulf Kristersson svéd kormányfő az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáéris ülésén. A miniszterelnök a – januártól félévig tartó – svéd elnökség programjának vitáján reagált Siegfried Mureşan EP-képviselő felszólalására.

A román politikus arra kérte Ulf Kristerssont, hogy Stockholm tűzze az EU Tanácsának napirendjére Románia schengeni csatlakozását: „Ahogyan Finnország és Svédország NATO-csatlakozása növeli mindannyiunk biztonságát, úgy Bulgária és Románia schengeni csatlakozása is mindannyiunk biztonságát szolgálja”, érvelt Mureşan.

Válaszában a svéd kormányfő kijelentette, hogy megérti Románia csalódását Schengen-ügyben.Svédország a többi tagállamhoz hasonlóan megérti, hogy Bulgária és Románia csatlakozna a schengeni térséghez, és készek vagyunk ezt a kérdést napirendre tűzni” – fogalmazott Ulf Kristersson.

A vitatott kérdés azok után került újra előtérbe, hogy Ausztria 2022 decemberében megvétózta a két kelet-európai ország csatlakozását, viszont nyitottnak mutatkozott arra, hogy újból tárgyaljanak róla 2023-ban. A Schengen-tagállamok közül még Hollandia emelt vétót Bulgária ellen, a román csatlakozást ezúttal támogatta.